Welzijn

Hulp bij het invullen van belastingen

Door admin / 13 februari 2025 

Voor 1 mei 2025 zijn we weer verplicht om de aan ons toegezonden aangifteformulier belastingen in te vullen naar waarheid en toe te zenden naar de Belastingdienst.

Bij de aanslag­grens van € 56,- of meer zijn we belasting­plichtig. Weliswaar kunnen we via de belasting­telefoon (0800)0543 uitstel van invullen aanvragen tot 1 september 2025. We kunnen nog een papieren aangifte doen, maar voor wie digitaal kan werken is de digitale aangifte makkelijker, omdat hier al veel door de belasting­dienst reeds is ingevuld. Voor wie het (nog) niet zelfstandig kan invullen zijn er mogelijkheden om je te laten helpen. De belasting­dienst zelf biedt hulp eventueel met face-time gesprekken. Hierbij is een eigen email adres en telefoonnummer noodzakelijk. Zelfs mogen ‘naasten’ hierbij helpen zoals kinderen, mantelzorgers, vrienden, zaakwaarnemers. Hier moet dan wel officieel toestemming voor verleend worden aan de belastingdienst.

Hulp nodig? Hulp bij invullen door de belastingdienst kan aangevraagd worden per telefoon: (0800)0543 of via de website van de Belastingdienst (rechts boven). Er zijn allerlei instanties in Hoorn die bij de aangifte u persoonlijk kunnen helpen:

1. De Formulierenbrigade in bibliotheek Centrale op maandag­middag van 14.00-16.00 uur in Bieb punt, Grote Beer 3, op donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur. (U dient zich hiervoor aan te melden bij de balie in de bibliotheek/biep punt of digitaal via vrijwilligersnh.nl

2. Als lid van KBO

3. Als lid van PCOB

4. Als lid van FNV

5. Als lid van CNV

In bepaalde gevallen is aangifte doen ‘lonend’, d.w.z. dat je geld terug krijgt van de belastingdienst. B.v. bij hoge zorgkosten, vele giften b.v. bij ANBI instellingen en/of kosten eigen woning b.v. rente. Bij ingewikkelde aangifte, b.v. verkoop/aankoop eigen woning en/of hoge zorgkosten, verandering samenstelling gezin is het handig om bij de bonden (KBO, PCOB, FNV of CNV) begeleiding/advies te vragen of door hen te laten invullen. Een aantal bonden verlenen hulp aan huis.

Conny Ligthert

Welzijn op recept

Door admin / 13 februari 2025 

Een verwijzing voor Welzijn op Recept. Wat fijn!

Dat is de uitnodigende opening van een folder die bij vele huisartsen voor je klaar ligt. Dit recept is bedoeld voor thuiswonenden.

Wat is Welzijn op Recept? Als je last hebt van lichamelijke klachten, somberheid stress of angst bijvoorbeeld. Door iets te doen wat je leuk vindt of waar je goed in bent, ga je je misschien weer beter voelen. Je kunt een verwijzing krijgen voor Welzijn op Recept; vraag ernaar bij jouw huisartsen­praktijk. In de folder wordt uitgelegd wat deze verwijzing betekent. Je krijgt een afspraak met een sociaal werker van MEE & de Wering en Stichting Netwerk.

Na een afspraak wordt jouw situatie besproken en zoekt de sociaal werker samen met jou naar mogelijk-heden die bij je passen. Meerdere gesprekken zijn mogelijk. Er is in Hoorn een scala aan welzijnsactiviteiten beschikbaar. Om er een paar te noemen:

• Nieuwe mensen ontmoeten

• Samen eten

• Samen bewegen

• Een hobby oppakken, zingen in een koor, schilderen etc.

• Lotgenotencontact, zoals bij rouwverwerking

• Vrijwilligers­werk

En dit is nog maar een greep uit de vele mogelijkheden. Het aanbod sluit aan op wat je als deelnemer nodig hebt, in samenwerking met MEE & de Wering en Stichting Netwerk. Interesse gewekt? De folder ligt klaar bij je huisarts. De volgende stap? Bespreek het met jouw huisarts. Je zult er geen spijt van krijgen.

Betekenisvol ouder worden

Door admin / 13 februari 2025 

Questio/Centrum voor Levensvragen initieert gespreksgroep in Hoorn

Hoe oud je ook wordt, je raakt nooit uitgeleerd. Dat geldt des te meer in een wereld die in hoog tempo verandert. Het kan goed zijn om het daar samen over te hebben. Dat kan het best in een veilige en vertrouwde sfeer, waar we naar elkaar luisteren en ervaringen uitwisselen. 

Doelstelling(en) en doelgroep  De ontmoetingsgroep is bedoeld om mensen in contact met elkaar te brengen en samen te praten over onderwerpen die spelen in ons leven. Doel is om erkenning en herkenning bij elkaar te vinden. (‘klankbodem’). De deelnemers worden in staat gesteld ervaringen en gedachten met elkaar te delen zonder dat er een vervolg aan hoeft te worden gegeven, het is nadrukkelijk geen therapiegroep. De groep staat open voor mensen met verschillende levensovertuigingen. 

Mogelijke onderwerpen Er zijn veel interessante onderwerpen te bedenken, een aantal voorbeelden:

• Vriendschap

• Vertrouwen

• Om te gaan met kwetsbaarheid

• Levensbeschouwing

• Levensloop

• Hoe kijk ik naar de toekomst?

• Zingeving en inspiratie vinden

• Geluk 

• Wisseling van de seizoenen

• Hoe om te gaan met de wereld om ons heen.

Bij al deze onderwerpen is er eerst een korte inleiding door de gespreksbegeleider. Hierna is er veel ruimte voor uitwisseling. De ervaring is dat er dat dikwijls interessante gezamenlijke gesprekken ontstaan waarmee mensen elkaar kunnen inspireren. 

Aantal deelnemers en periode Een groep bestaande uit 8-10 deelnemers is het meest ideaal. De groep gaat van start wanneer er minimaal 6 aanmeldingen zijn.  Er is sprake van een vaste groep deelnemers voor de periode van een 8 bijeenkomsten, op deze manier kan er genoeg veiligheid en vertrouwen ontstaan.

Wat wordt van de deelnemers verwacht? Deelnemers moeten kunnen openstaan voor het verhaal van de ander, goed kunnen luisteren en de ander de ruimte geven, niet oordelen, het leuk vinden om met anderen te delen en andere mensen te leren kennen.

Locatie en tijdsaspect  De ontmoetingsgroep wordt overdag gehouden in een ruimte binnen de gemeente Hoorn die goed te bereiken is. De ontmoetingsgroep vindt plaats om de drie weken en gesteld op twee uur per bijeenkomst. 

Begeleiding  De ontmoetingsgroep zal worden begeleid door Peter de Wit, geestelijk verzorger verbonden met Questio/Centrum voor Levensvragen. 

Kosten De inzet van Peter de Wit wordt betaald door Questio/Centrum voor Levensvragen. Van de deelnemers wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het gebruik van de ruimte en thee/koffie.

Startmoment Zodra er enthousiaste is om dit op te zetten, kan het worden uitgezet bij de leden van de ouderenbonden. Er kan worden gestart bij voldoende deelnemers.

Peter de Wit, 0624707847

WMO Hulpmiddelen

Hulp en ondersteuning Soms gaat het even niet meer en heeft u extra zorg en ondersteuning nodig. Vaak kunnen gezins- of familie, buren en vrienden u helpen. Zijn die er niet of kunnen zij niet de speciale hulp bieden die u nodig heeft, dan zijn er allerlei organisaties waar u met uw vraag terecht kunt. Bijvoorbeeld bij de vrijwilligers- en mantelzorgorganisaties. Zie verder bij zelf ondersteuning vinden.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Maar heeft u vanwege ziekte, een beperking of ouderdom meer hulp en speciale voorzieningen nodig, dan kunt u een beroep doen op de Wmo. In Hoorn klopt u daarvoor aan bij 1.Hoorn. De medewerkers bespreken dan met u uw persoonlijke situatie. daarbij houden zij rekening met uw omstandigheden, behoeften en met uw eigen mogelijkheden, uw eigen kracht. De Wmo kent een aantal voorzieningen, namelijk

• Hulp bij het huishouden en advisering bij het op orde houden van uw huis.

• Vervoersvoorzieningen, als u niet meer zelfstandig kunt lopen, fietsen of met het openbaar vervoer kunt reizen. In dat geval zijn bijvoorbeeld een scootmobiel of een pas voor de Regiotaxi een mogelijke oplossing.

• Rolstoel, wanneer u niet meer kunt lopen in en rond uw woning

• Begeleiding in het dagelijkse leven, wanneer u niet meer zelfstandig structuur aan uw leven kunt geven, zoals bij geldzaken en het plannen van dagelijkse activiteiten.

• Woonvoorzieningen om langer thuis te kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld dankzij een trap- of tillift.

Bij WMO-voorzieningen, vindt u een begrippenlijst en uitleg over de eigenbijdrage regeling. En bij Cliëntondersteuning informatie over het inschakelen van gratis ondersteuning bij het doen van Wmo-aanvragen. Of bekijk eens de filmpjes van Lekker wonen over woonvoorzieningen.

KASSA Op het eerste oog biedt de Wmo mensen die extra hulp en zorg nodig hebben een welkom vangnet. Maar helaas blijkt in de praktijk dat de uitvoering ervan niet altijd even soepel verloopt en aanvragers in de kou blijven staan. Zo vraagt KASSA BNNVARA al zes jaar lang bij herhaling aandacht voor misstanden bij het al dan niet verstrekken van voorzieningen. Bijvoorbeeld in hun TV uitzending van 8 februari 2021 met minister De Jonge of hun andere uitzendingen over de problematiek rondom hulpmiddelenzorg.

Scroll naar boven