Terug

 

Terug

 

Terug

Welkom online

Wegwijs op internet

 

“Ik ben niet van de computer. Ik weet niets van brieven en computers. Ik heb nog nooit een brief opengemaakt”, aldus een 83 jarige die waarschijnlijk wel over email heeft gehoord, maar daarbij aan een gewone brief denkt.

 

 

Voor veel 75-plussers zijn computers en internet nog steeds een raadsel, waar ze niets van willen weten. Al is dat aantal de laatste jaren sterk aan het dalen. Steeds meer senioren ontdekken namelijk, al dan niet na enige aansporing door hun omgeving, dat je best leuke en handige dingen met zo’n apparaat kunt doen. Denk maar eens aan skypen of beeldbellen, dat de laatste tijd vaak de enige mogelijkheid was om elkaar op afstand te zien en te spreken.

Daarnaast gaan bedrijven en organisaties steeds meer over op digitale communicatie met hun klanten. Sommige gaan inmiddels al zo ver dat je wel een computer met internet verbinding moet hebben, want post en facturen versturen ze niet meer. Zo is bankieren zonder een PC of laptop tegenwoordig vrijwel ondenkbaar en zijn binnenkort de AH-koopzegels alleen nog digitaal te sparen.

 

Dus of u wilt of niet, de digitalisering dringt steeds meer ons leven binnen. Kortom, tijd om de stoute schoenen aan te trekken en op reis te gaan richting digitale wereld. Die reis zal niet altijd gemakkelijk maar wel uitdagend en leuk zijn.

 

Welkom online

Als u die uitdaging aangaat, is het gratis lesprogramma ‘Welkom Online’ een handige reisgids. Het enige wat u in uw bagage mee moet nemen is een computer met muis of een tablet en internet verbinding (wifi).

Het programma leidt u stapsgewijs en in uw eigen tempo door de verschillende lessen en opdrachten. En als u bepaalde onderdelen al denkt te kennen, dan slaat u die gewoon over.

 

Het online lesprogramma start met een algemene introductie in de vorm van een animatie met uitleg en vragen over wat internet is en wat er online allemaal mogelijk is. Maar ook wat u er na de cursus mee zou willen gaan doen.

Daarna reist u verder naar de volgende stations: ‘Je actieve leven’ ‘Je dagelijkse leven’, ‘Je gezonde leven’ en ‘Je sociale leven’. Bij elk station kunt u uitstappen en kijken wat er op internet te zien of te doen is en hoe u daarmee aan de slag kunt gaan. Bijvoorbeeld door het opzoeken van informatie over hobby’s, gezondheid of digitaal betalen. U krijgt natuurlijk ook les over e-mailen en over videobellen.

 

En mocht het u allemaal beginnen te duizelen, bel dan met het Nationaal Ouderenfonds. Hun helpdesk voor de cursus Welkom Online is op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur te bereiken via 088-344 2000. De vrijwilligers van die helpdesk geven u, terwijl u achter de computer zit, dan in alle rust tekst en uitleg over hoe verder te handelen. Overigens zijn nieuwe vrijwilligers bij de helpdesk altijd welkom. Geïnteresseerden kunnen zich via dat nummer of de site van het fonds aanmelden of raadpleeg Handleiding begeleider

 

Tip: Zelfs na afloop van de lessen kunt u voor latere vragen of problemen terecht bij de site www.seniorweb.nl/welkomonline of bel 030 - 276 99 65 voor nadere informatie.

 

Bron: Nationaal Ouderenfonds.nl

Geplaatst: 11-6-2020