Terug

 

Terug

 

Terug

Wegwijzer dementie

 

U was het misschien even vergeten, maar gemiddeld 1 op de 5 Nederlanders krijgt dementie, waaronder 1 op de 3 vrouwen. Niet verrassend dat de behoefte aan informatie over geheugenproblemen en dementie, volksziekte nummer één, bij zowel bij betrokkenen als hun naasten groot is. Want wat is normale vergeetachtigheid en wanneer wordt vergeetachtigheid dementie? Welke signalen kunnen wijzen op dementie, wat kun je er aan doen en waar vind ik hierover meer informatie?

 

 

Dementie is geen ziekte, maar een verzamelnaam voor diverse vormen van hersenaandoeningen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Als gevolg hiervan kan iemand steeds minder zelfstandig functioneren. Er is nog geen genezing mogelijk voor dementie. Er zijn ruim 50 soorten dementie.

 

Velen die met deze ziekte te maken krijgen hebben ongetwijfeld al op de site van Dementie en die van Alzheimer Nederland gekeken. Maar er zijn meer bronnen op het internet te vinden. Zo heeft Netwerk Dementie Noord-Holland Noord de landelijke en lokale informatie op een overzichtelijke manier op hun site Wegwijzerdementie bij elkaar gebracht. Vooral gericht op mantelzorgers en naasten van mensen met dementie.

“ De website geeft informatie over de zes verschillende fases van dementie en over het lokale aanbod in de 18 gemeenten in ons werkgebied. Omdat het lastig is om informatie actueel te houden, is ervoor gekozen om bij de inhoudelijke informatie zoveel mogelijk door te verwijzen naar informatie op andere websites over dementie. Maar wel op een manier waarop u zo min mogelijk hoeft te zoeken en u zo snel mogelijk bij de gewenste informatie terecht komt.” Als u het korte instructiefilmpje bekijkt, ziet hoe de website werkt en een welkome informatiebron is. Belangrijke hoofstukken zijn:

 

• De verschillende fases van dementie

Dementie is onder te verdelen in zes fases. Naast de beschrijving van elke fase zijn er verwijzingen naar andere sites, zoals Dementie.nl die speciaal bedoeld is voor mantelzorgers van mensen met dementie.

 

• Hulp in uw buurt

Natuurlijk is het fijn om te weten welke organisaties in uw buurt u kunnen steunen bij het omgaan met alle aspecten van dementie. Voor zowel degene die dementie heeft, als voor de mantelzorgers en naasten van die persoon. U vindt daarom per gemeente in Noord-Holland Noord een beschrijving van de diensten en activiteiten van alle organisaties.

 

Alle organisaties zijn op een landkaart van die regio gezet met daarbij twee zoekmogelijkheden:

• bovenaan het kaartje: vijf filters waarmee u heel gericht kunt zoeken op bijvoorbeeld fase van dementie, aanbod of gemeente

• onderaan de kaart: een zoekvenster waarmee u op naam van een organisatie of locatie kunt zoeken.

 

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de inzet van een casemanager dementie, het boekje ‘Spreken over Vergeten’ en andere relevante activiteiten in de regio, klik dan op Netwerkdementie-nhn.nl.

 

Geplaatst: 9-6-2021