Terug

 

Terug

Betekenisvolle contacten

 

Intelligente lockdown, we durven er haast niet meer over te schrijven, was en is in sommige opzichten nog steeds nodig. Maar wie van ons had de sociale neven effecten ervan kunnen overzien. Niet meer even spontaan langs gaan bij vader of moeder thuis of in het verpleeghuis. Of erger nog, hem of haar nauwelijks of helemaal niet kunnen bijstaan in de laatste dagen van hun leven.

 

Die lockdown heeft ons allen extra duidelijk gemaakt dat de kwaliteit van leven voor een belangrijk deel bepaald wordt door onze sociale contacten. Dergelijke betekenisvolle contacten geven zin aan ons leven. Of dat nu met je naasten of met professionele hulpverleners gebeurt. Een vriendelijk woord of een troostende hand doet al wonderen. Laat staan dat je samen er op uitgaat of op een andere manier actief met elkaar bezig bent. Het verzet de zinnen en vult je dag.

 

De kansen om weer bij elkaar te komen en gezellige dingen te gaan doen worden met de week groter en wil je de draad weer oppakken. Vaak zal dat wel lukken. Maar met iemand met een beperking die je lange tijd niet gezien en nauwelijks gesproken hebt is dat moeilijker. Soms moet je het contact weer voorzichtig opbouwen. In dat geval is het misschien handig om eens in de Toolbox te kijken. Een box met allerlei tips, gespreksonderwerpen en voorbeelden om (opnieuw) contact te maken bij hem of haar thuis of in een zorgcentrum.

Zo kun je bijvoorbeeld met een zintuigendoosje of een voelschort met elkaar in gesprek gaan en door te ruiken of te voelen herinneringen aan vroeger ophalen.

Dat kan ook goed door samen muziek te maken, een spelletje te spelen of gewoon een huishoudelijk klusje te doen.

 

Kijk voor meer idee├źn, werkvormen en materialen op de site www.relief.nl/toolbox

 

Geplaatst: 11-6-2020