Terug

 

Terug

 

Terug

Terugblik Themamiddag Grip op Geld

 

Hoe komt het dat ons geld minder waard is geworden? Hoe houdt u grip op uw geld? Weet u waar u recht op heeft? Kan de gemeente u financieel bijstaan? Deze en vele andere vragen kwamen onlangs aan bod tijdens de themadag ‘Grip op geld’. Een bijeenkomst die, op initiatief van KBO Hoorn, door de Ouderenraad Hoorn en gemeente Hoorn is georganiseerd.

In haar openingswoord liet wethouder Karin Hakhoff weten dat armoede bestrijding en schuldhulpverlening haar volle aandacht heeft. Net als o.a. zorg en welzijn. Complexe onderwerpen waar ‘haar’ medewerkers van 1.Hoorn in hun contacten met de inwoners dagelijks mee te maken hebben.

 

 

Die complexiteit werd in de verdere presentatie nader toegelicht door Henk Beukema, lid van de Ouderenraad. Zoals de vele verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen om een en zorg- of huurtoeslag te krijgen. “En”, zo waarschuwde hij, “het (digitaal) aanvragen daarvan is best lastig, dus aarzel niet om daar hulp bij te vragen.” Dat kan zowel bij 1.Hoorn als bij de afdelingen van lokale ouderenbonden als KBO en PCOB.

 

Na de pauze namen de medewerkers van het Team Rondkomen, onderdeel van 1.Hoorn, het stokje over. Zij gingen nader in op genoemde toeslagen en die voor de energie. En natuurlijk op de details van gemeentelijke inkomensvoorzieningen. Bijvoorbeeld (bijzondere) bijstand, de zorgverzekering ‘Univé Polis’ en het kwijtschelden van gemeentebelasting. Preventie, een belangrijke taak van het team, gebeurt o.a. via adviesgesprekken bij verandering van het inkomen, door huwelijk, geboorte, pensionering e.d. Daarvoor en voor schuldhulpverlening zijn er (inloop)spreekuren in de wijkcentra of gaan teamleden op huisbezoek. Verder wees Miranda Rood, beleidsmedewerker bij het team, nog op de landelijke koopkrachtreparaties in 2023. Waaronder de 10% verhoging van lage inkomens: minimumloon, AOW en sociaal minimum.

 

Bij elkaar genomen een zwaar, maar informatief programma voor een divers publiek. Het werd gelukkig afgewisseld met historisch familie verhalen van de gastspreker en schrijfster, Suzanne Jansen. Verhalen die zij o.a. heeft vastgelegd in haar boek ‘Het Pauperparadijs’, over de vroegere armoede en die strijd om het bestaan in haar familie. Dat dan weer wel.

 

Kijk voor meer informatie op de site van 1.Hoorn, ook voor het maken van een afspraak. Heeft u vragen? Stuur dan een mail naar rondkomen@hoorn.nl of bel 0229-252 200 en laat u doorverbinden naar Team Rondkomen.

Op deze website vindt u onder Actueel verdere aanvullende informatie en nog meer instanties die u bij financiële zaken e.d. kunnen ondersteunen.

 

Geplaatst: 25-10-2022