Terug

 

Terug

 

Terug

Terug naar een normaal leven?

Vaccinatie

 

Als u dit leest bent u misschien een van de gelukkigen die ‘De Prik’ al heeft gehad of een oproep heeft om binnenkort gevaccineerd te worden. Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden krijgt u bijvoorbeeld van uw huisarts of van de GGD een uitnodiging voor de veel besproken coronaprik. Die is altijd gratis. Dus laat u niet van de wijs brengen door malafide bedrijfjes die u met voorrang willen vaccineren en waar je achteraf dik voor moet betalen!


 

Wanneer u aan de beurt bent hangt onder andere af van uw leeftijd, thuis wonend bent of in een verpleeghuis woont. Mensen met een medische indicatie komen waar nodig en mogelijk eerder aan de beurt. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten met COPD of mensen die een chemokuur krijgen. Maar hoe alles precies verloopt en hoe snel iedereen is ingeënt blijft de vraag. Niets rond Covid-19 is met zekerheid te zeggen, de ontwikkeling van het virus is daarvoor te ongewis. Net zoals de mate waarin mensen zich al dan niet aan de coronamaatregelen houden of het vaccin vertrouwen.

 

Veilig vaccin

“De tegenstanders roepen weleens dat de vaccins nog niet goed zijn getest. Maar dat zijn ze wel, alleen is alles nu sneller gegaan doordat onder druk een andere aanpak wel mogelijk was”, aldus huisarts mevrouw Zwaan. “Dan blijkt bijvoorbeeld een groot deel van de bureaucratie opeens niet meer nodig te zijn. Natuurlijk loop je een kans op een bijwerking, zoals een dikke of stijve arm, maar de ernstige bijwerkingen zijn heel zeldzaam. Bovendien heeft elk medicijn bijwerkingen. Weleens ibuprofen of paracetamol geslikt? Lees dan maar eens wat er in de bijsluiter over bijwerkingen staat.”

Laat u zich vaccineren, dan heeft zij twee gouden tips: “Ontspan je arm tijdens de prik en beweeg ’m flink daarna. Dat scheelt echt.”

 

Huisartsbezoek in coronatijd

Ook al bent u nog niet gevaccineerd: “De huisarts is en blijft altijd bereikbaar – ook tijdens de lockdown”, laat Zwaan weten. “We hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen die nodig zijn en het is veilig om naar de praktijk te komen. Dus blijf nooit thuis uit angst om besmet te raken en bel als er iets aan de hand is. En mocht je eerst op internet informatie over je klachten willen opzoeken, doe dat dan altijd op een veilige site als www.thuisarts.nl. Ga niet googelen op de symptomen, want dan komen de meest enge ziektes bovendrijven.”

Of je je wel of niet moet laten vaccineren laat zij zich niet uit. “We hebben in Nederland een vaccinatiecultuur zonder verplichting en het ligt daarom voor de hand dat dit zo blijft. Maar ondanks die vrijwilligheid is de vaccinatiegraad over het algemeen ontzettend hoog. Ik hoop dat de meeste mensen ook nu inzien hoe belangrijk vaccineren tegen corona is. Hoe meer mensen dat laten doen, hoe sneller we met zijn allen weer terug kunnen naar een normaal leven.”

(Bron: ZZWW-nieuws)

 

Meer weten over Covid-19 informatie in Hoorn e.o., klik dan op GGD-corona. Landelijke informatie vindt u bij Rijksoverheid-covid-19, evenals vragen en antwoorden over vaccinatie. En Steffie legt vaccinatie tegen corona in begrijpelijke taal uit op haar site corona.steffie.

 

TIP: klik op verklaring hoe je als mantelzorger tijdens de avondklok legaal op pad kunt gaan.

 

Geplaatst: 8-2-2021