Terug

 

Terug

 

Terug

Slechthorendheid

“Wat zegt u?”

 

In onze huidige ‘mondkapjes samenleving’ zult u ongetwijfeld wel eens “wat zegt u” geroepen hebben tegen het mondkapje tegenover u. Want zo’n kapje houdt niet alleen de aerosolen tegen, maar dempt ook de geluidsgolven. En hup, een ruk aan het masker om je beter verstaanbaar te maken is dan een logische handeling. Maar ja, dat is nou net niet de bedoeling. Zelfs met elkaar praten met een plexiglas ertussen is al moeilijk.

 

 

Vast een heel herkenbare, maar geen onoverkomelijke situatie voor degenen die goed kunnen horen. Voor mensen met gehoorproblemen zijn mondkapjes echter een regelrechte ramp. Zij verstaan niet wat er gezegd wordt en zien de mimiek van het gezicht van de spreker niet. En in het bijzonder is liplezen (spraakafzien) onmogelijk en kunnen ze daardoor gemiste woorden niet aanvullen. We hebben het dan nog niet eens over communicatie op 1,5 meter afstand in combinatie met kapje en hoortoestellen. Een afstand die sommige hoortoestellen onvoldoende overbruggen

 

Slechthorendheid

Kort samengevat wil slechthorendheid zeggen dat je minder hoort. Dat klinkt simpel, maar dat is het volgens de ‘Stichting Hoor mij’ helaas niet. “Wie denkt dat mensen die slecht horen met een hoortoestel weer alles kunnen horen, heeft het mis. Dat is soms het geval, maar bij veel slechthorenden niet.” En dan te bedenken dat 1 op de tien Nederlanders in meer of mindere mate last van gehoorverlies heeft.

 

Er zijn vele oorzaken aan te wijzen voor gehoorproblemen, zoals die door een geboorteafwijking, erfelijke factoren, ziekte en medicijngebruik. Soms hoor je plotseling tijdelijk iets minder, zoals bij een verstopt oor dat moet worden uitgespoten. Geleidelijke en vaak permanente gehoorschade ontstaat bijvoorbeeld door ouderdom of het langdurig werken in een omgeving met harde machine of andere geluiden.

Een bekend en het meest voorkomende gehoorprobleem is de middenoorontsteking. Andere vormen zijn Hyperacusis (overgevoeligheid voor geluiden) en oorsuizen of Tinnitus (geluid horen dat er niet is). De ziekte van Ménière veroorzaakt niet alleen gehoorverlies, maar bijvoorbeeld ook regelmatige aanvallen van duizeligheid.

 

De beleving en gevolgen van slechthorendheid zijn per persoon heel verschillend. Sommigen ontkennen een gehoorprobleem te hebben of schamen zich ervoor en wijzen naar de spreker die onduidelijk zou praten. Anderen zijn te ijdel om een hoortoestel in te doen of vinden het eerder een kwelling dan een welkome oplossing: “Het zit niet lekker en ik hoor er toch niet beter door…”. Bijvoorbeeld omdat ze er niet aan kunnen of willen wennen dan wel niet goed met die piepkleine apparaatjes kunnen omgaan.

 

Mensen met gehoorproblemen moeten zich bovendien inspannen om gesprekken, vooral in gezelschappen, te kunnen volgen. En helemaal als dat in een ruimte is met een slechte akoestiek of veel geroezemoes, zoals restaurants en winkelcentra. Hierdoor raken ze snel vermoeid, missen delen van het gesprek, worden boos en voelen zich buitengesloten. In het ergste geval trekken zij zich helemaal terug en lopen de kans te vereenzamen. Een negatieve ontwikkeling die versterkt kan worden door de omgeving. Zoals door familie en anderen die het communiceren met een slechthorende maar lastig vinden. Of het geduld er niet voor hebben, laat staan dat ze weten hoe hiermee om te gaan.

 

Twijfelt u tussen wel of geen hoortoestel gaan dragen? Weet dan dat het dragen ervan doorgaans de kwaliteit van leven positief kan beïnvloeden. Velen zijn u daarin al voorgegaan en hebben gemerkt dat de hiervoor genoemde problemen sterk verminderen. Ze voelen zich gezonder, hebben weer aansluiting met hun omgeving en zijn zelfredzamer. En als ze dan omringd worden door medemensen met doorzichtige mondkapjes, dan zullen ze helemaal content zijn.

 

Klik op Stichting Hoormij voor meer achtergrondinformatie, w.o. aanschaf van hoortoestellen, en wat die stichting voor de doelgroep kan betekenen. Of bekijk de werking van het oor en lees meer over hoortoestellen en verkleining van de kans op dementie.

 

Geplaatst: 12-11-2020