Terug

 

Terug

 

Terug

Rookmelders verplicht - Vanaf 1 juli 2022

 

Heeft u ook zo’n meedenkende verzekeringsagent die u bij de les houdt:

“Geachte mevrouw, heer,

Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland wettelijk verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van je huis. Of je nu koopt of huurt, in een oud of een nieuw huis woont: de verplichting geldt voor iedereen...”

 

 

Of wist u het al lang en had u als huiseigenaar goede voornemens om die rookmelders te plaatsen, maar is het er nog niet van gekomen? Ga dan snel aan de slag, want vanaf juli 2022 moet u minstens één melder per etage hebben.

Als u een huurhuis heeft, dan moet uw verhuurder zorgen voor het plaatsen van voldoende rookmelders. U bent wel zelf verantwoordelijk voor het regelmatig testen en het onderhoud ervan.

 

Waar en hoe?

U bent verplicht om voortaan in de hal, de gang en op de overloop (de vluchtroutes) een rookmelder tegen het plafond te hebben hangen.

Verder is het verstandig om afsluitbare ruimtes als woon-, slaap-, werk- en zolderkamers te voorzien van zo’n melder. Belangrijk is ook melders te plaatsen in ruimtes waar uw CV-installatie en/of wasmachine en wasdroger staan. En heeft u zonnepanelen, vergeet dan niet er een te monteren nabij de omvormer.

 

Hang ze niet op in uw keuken, badkamer of garage waar de melder door stoom of uitlaatgassen onbedoeld geactiveerd kan worden. Een hitte melder in die ruimtes is dan een optie. Tenzij daar bijvoorbeeld een wasmachine of droger in staat, plaats dan een rookmelder op het plafond aan de gangzijde bij de deur.  Monteer geen rookmelder in de buurt van een verwarming, een ventilatieopening of ventilator. Rookdeeltjes kunnen namelijk door de luchtstroom de melder niet of te laat bereiken.

 

Houdt er rekening mee dat uw verzekeraar na een brand kan besluiten om de schade (deels) niet te vergoeden als u geen of te weinig rookmelders heeft.

 

Soorten rookmelders

Goedkoop kan duurkoop zijn. Dus speel niet met uw veiligheid: bezuinig niet op het aantal en de kwaliteit van de melders. Kies in ieder geval voor melders die voorzien zijn van het EN 14604 certificaat, dat o.a. staat voor bepaalde kwaliteitseisen.

 

Als u ‘Welke rookmelder kopen?’ goochelt dan ziet u dat er allerlei soorten melders zijn. Bijvoorbeeld goed werkende eenvoudige typen waarvan de batterij slechts eens in de vijf of nog beter tien jaar moet worden vervangen. Maar ook zeer geavanceerde, slimme, melders die al dan niet op netstroom werken en via een app met uw mobiele telefoon zijn verbonden. Als u kamers heeft die (’s nachts) meestal gesloten zijn, dan bestaat de kans dat u het alarm van de daar aanwezige rookmelder niet hoort afgaan. In dat geval is de aanschaf van een systeem van digitaal gekoppelde melders een goede oplossing.

 

Heeft u een hout- of gaskachel, open haard, een geiser of een (moderne) CV-ketel? Overweeg dan ook het plaatsen van koolmonoxide melders in die ruimtes.

 

Onderhoud

Voorkom dat de rookmelders door stof en vuil vals of juist geen alarm geven. Maak ze daarom eens per maand met een stofzuiger en een vochtig doekje schoon. Druk dan meteen even op de testknop om te controleren of die nog actief is of dat de batterij vervangen moet worden. Het op afstand afstoffen met een borstel op de stofzuigerslang is nog te doen. Maar wilt of kunt u niet 12 keer per jaar met de huistrap door het huis zeulen om elke melder te testen, kies dan en rookmelder die je op afstand kunt testen. Wel zo makkelijk en bovenal extra veilig.

 

Op de site van PCOB Hoorn vindt u nog meer informatie over brandveilig wonen en tips voor het geval er toch brand uitbreekt.

 

Geplaatst: 15-4-2022