Terug

 

Terug

Rijbewijs verlengen? Er zijn vele wachtenden voor u!

 

 

Stress

Wanneer verloopt uw rijbewijs? Een simpele vraag met vooruitzicht op veel bureaucratie en stress als u op korte termijn een nieuw exemplaar van het CBR hoopt te ontvangen. De kranten staan namelijk bol van horror verhalen over wat u bij het CBR allemaal kan overkomen voordat u het fel begeerde nieuwe document in handen heeft. Wachttijden van méér dan een half jaar zijn op dit moment geen uitzondering, zelfs als er niets fout gaat. Dat laatste blijkt vooral het geval te zijn bij het verkrijgen van een gezondheidsverklaring.

 

Zes maanden

Alleen al voor het papierwerk, bezoeken aan artsen e.d. gaat het CBR er inmiddels van uit dat daar minstens 6 maanden voor nodig zijn! Maar ja, dan moet u wel in de gelegenheid zijn om alles zoveel mogelijk digitaal te regelen…

Bovendien heeft u kans ook met andere wachttijden te maken te krijgen, namelijk bij uw artsen en eventueel de rijschool. Zeker wanneer er allerlei extra onderzoeken en/of zelfs een rijtest nodig zijn.

Let wel, dit gaat over een deel van het traject, want het rijbewijs daarna klaarmaken en verzenden vraagt ook de (on)nodige tijd. En dan maar hopen dat uw gezondheid tussentijds niet ingrijpend verandert en u weer opnieuw een (aanvullende) gezondheidsverklaring nodig heeft.

 

Spoedprocedure

Voorstellen van de 2e Kamer om ouderen, onder voorwaarden, tijdelijk te laten doorrijden met hun huidige rijbewijs zijn onlangs door de minister afgewezen. Betrokkenen kunnen wel via een spoedprocedure versneld een nieuw rijbewijs aanvragen en tot het eind van dit jaar de extra kosten hiervoor bij het CBR terugvragen. Maar hoeveel sneller u dat bewijs via zo’n procedure in handen heeft, vertelt het verhaal niet.

 

Kortom, moet u uw rijbewijs verlengen, doe dit dan zeker méér dan een half jaar van tevoren. Dat geldt ook voor mensen onder de 75 als die daarvoor een gezondheidsverklaring denken nodig te hebben. Voor de 75-plussers is het een verplichting.

 

Wist u overigens dat er in Nederland momenteel meer dan 240.000 80-plussers zijn met een geldig rijbewijs?

Kijk verder op www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/auto/gezondheidsverklaring-autorijbewijs.htm

 

Gewijzigd: 15-10-2020