Terug

 

Terug

 

Terug

Chronische longziekte

COPD

 

Het ziet er helaas niet naar uit dat de coronapandemie binnenkort ons land en de wereld uit is. En zelfs als er vaccins tegen deze ziekte voor iedereen beschikbaar zijn, dan zal Covid-19 naar verwachting deel van ons leven blijven uitmaken. Maar dan hopelijk wel in een minder heftige en een te behandelen vorm.

Ouderen en kwetsbare mensen met onderliggende kwalen zijn extra vatbaar voor deze aandoening. In het bijzonder mensen met een longziekte, waaronder COPD lopen grote risico’s, omdat corona de luchtwegen als eerste aantast. Net als bij een griepaanval, maar dan heftiger en met grotere kans op longontsteking en blijvende longschade of erger. De vele berichten over langdurige IC-opnames en tekorten beademingsapparatuur in de ziekenhuizen spreken wat dat betreft boekdelen.

 

Longontsteking

Bij mensen met een longontsteking zijn de kleine vertakkingen (bronchiën) van de longen en de longblaasjes door bijvoorbeeld een virus of bacterie ontstoken. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn en veroorzaakt onder andere (slijm) hoesten, benauwdheid, koorts en pijn bij het ademen.

 

Omdat de oorzaak van een ‘gewone’ longontsteking niet altijd goed is vast te stellen kiezen artsen meestal voor een antibiotica kuur. Voor een virusziekte, zoals griep en corona, helpt zo’n kuur niet en moet je gevaccineerd worden. De griepprik bevat daarom een vaccin dat je beschermt tegen diverse vormen van het influenzavirus. Voor corona is men nog wereldwijd bezig vaccins te ontwikkelen.

 

Als je er op tijd bij bent, is een longontsteking bijna altijd goed te behandelen. Maar deze aandoening kan ook tot blijvende longschade leiden of dodelijk aflopen, zoals bij ouderen. Slaat de kuur goed aan, dan verminderen de ergste klachten redelijk snel. Al is het wel verstandig om nog een tijd rustig aan te doen tot je volledig hersteld bent.

 

COPD

Blijvende longschade is een van de kenmerken van COPD, een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Die afkorting staat in het Nederlands voor Chronische Obstructieve Long Ziekte. Een aandoening die op oudere leeftijd kan ontstaan of soms eerder door een erfelijke ziekte.

 

Bij ontstoken bronchiën maakt het lichaam teveel slijm aan en is het lastig adem te halen. Bij emfyseem gaan longblaasjes langzaam verloren. Via die blaasjes komt zuurstof in je bloed en adem je afvalstoffen (koolstofdioxide) weer uit. Hoe minder blaasjes, hoe benauwder je het krijgt en dat kost dan weer extra energie.

Als het ademen heel moeilijk wordt kan de patiënt door kunstmatige beademing geholpen worden. Dat doet geen pijn, maar de lucht die in de longen wordt geblazen voelt niet prettig aan. Daarom wordt bij langdurige beademing de patiënt in diepe slaap gebracht. En door hem of haar op de buik te laten slapen wordt de zuurstofuitwisseling verbeterd en het herstel bespoedigd.

 

Immuunsysteem

Niet verwonderlijk dat vooral COPD patiënten, mede door hun leeftijd, extra vatbaar zijn voor het coronavirus, omdat hun immuunsysteem dat niet aankan. Een griep is al gevaarlijk voor hen, laat staan het coronavirus waar bovendien nog geen goedwerkend medicijn voor bestaat. En als je er door wordt besmet zet het je hele leven op de kop evenals dat van je gezin en anderen in je directe omgeving. Velen blijven daarom al vanaf maart zoveel mogelijk thuis of zijn tot op heden misschien helemaal niet buiten de deur geweest. Soms leven ze, om besmetting te voorkomen, zelfs onder één dak apart van de rest van het gezin. Met alle emotionele en praktische problemen van dien, zoals veilig gebruik van toilet en badkamer, het niet samen eten en niet tegelijk over de gang lopen. Voor alleenstaanden komen daar bijvoorbeeld het regelen van de boodschappen e.d. bij. Extra lastig wordt het als je dan ook nog eens een beroep hebt waarbij je niet thuis kunt werken.

 

 

Handboek COPD

Het gratis handboek Ik heb COPD, wat kan ik doen? geeft geen specifieke oplossingen voor dergelijke gevolgen van corona, maar het geeft, inclusief de praatkaart, veel praktische handvatten.

Het handboek is door de Expertisecentrum Gezondheidsverschillen Pharos, in samenwerking met het Longfonds, ontwikkeld. Het is speciaal voor COPD-patiënten die moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over hun ziekte en gezondheid. Zoals over wat COPD is; wat je er zelf aan kunt doen; hulpverleners; COPD-sites en andere patiënten informatie. Handig dus voor zowel mensen met deze aandoening en hun naasten als voor professionals.

 

Geplaatst: 12-11-2020