
In het KRO-NCRV programma Pointer (NPO 2 zondag 12 januari) werd uitgebreid aandacht besteed aan de bouw of beter het vrijwel niet-bouwen van seniorenwoningen. Door de vergrijzing heeft Nederland een grote behoefte aan seniorenwoningen. Als ouderen door zouden kunnen stromen ontstaat er een hele keten van doorstroming. Opeenvolgende kabinetten hebben dat als speerpunt benoemd maar in de praktijk komt er vrijwel niets van terecht. Voor 2030 zouden er 290.000 moeten worden gerealiseerd maar in 2024 werd daarvan slechts 1,4 procent opgeleverd. Dat schiet niet op. Van die 290.000 zouden er 170.000 drempelloze woningen moeten komen, 80.000 geclusterde woningen met een ontmoetingsruimte en 40.000 verpleeghuisplekken.
We hebben op dit moment ca. 5 miljoen eengezinswoningen, maar slechts in 2,7 miljoen daarvan woont een gezin. De rest dus 1 of 2-persoonshuishoudens. Eigenlijk bouwen we al tientallen jaren teveel van hetzelfde en tekort voor andere doelgroepen, zoals jongeren, alleenstaanden en ouderen. In het programma Pointer kwam een mevrouw aan het woord in een woning met zes (!!) slaapkamers. Men wil wel kleiner, maar het moet dan ook wel betaalbaar zijn, liefst in de buurt van arts, apotheek en fysiotherapeut enz. Niet altijd realistisch. Geen drempels, brede deuropeningen en brede uitgevoerde badkamer zijn ook genoemd als wens.
Als oplossing wordt vaak het Knarrenhof genoemd. Maar tot nu toe zijn er daarvan nog maar 11 gebouwd in Nederland. Er staan nu maar liefst 52.600 mensen op de wachtlijst van een Knarrenhof. In Nijmegen is een mooi project gerealiseerd. Een mix van starters, junioren en senioren. Zo ontstaat een mooie sociale “community”.
Waarom lukt het zo slecht met die seniorenwoningen? Het 1e probleem is domweg geld. De gemeenten zouden een lagere grondprijs moeten vragen en de ontwikkelaars verdienen er te weinig aan. Het 2e probleem is dat het moeilijk is om wonen en zorg te combineren. Dat weerhoudt de Ouderenraad er niet van om binnen de Gemeente Hoorn volop in te zetten op de bouw van (veel) méér ouderenwoningen. Overleg met de Gemeente, Intermaris en projectontwikkelaars en bouwers maakt daar onderdeel van uit. Dit doen we al jaren en ook in 2025 gaan we daar onvermoeibaar mee door.
Werkgroep Wonen, Verkeer en Veiligheid.