Terug

 

Terug

 

Terug

Hulp bij veilig internetten

 

De digitale wereld maakt steeds meer onderdeel uit van ons dagelijkse leven, zoals e-mailen en internet bankieren. Iets waar vele ouderen, en niet alleen zij, grote moeite mee hebben. De pandemie en de lockdowns maakten het hen er niet makkelijker op. Want videobellen om hun naasten te kunnen blijven zien en spreken, hoe doe je dat? Of digitaal je boodschappen gaan doen en via het internet je zaken met allerlei instanties regelen, omdat de loketten zijn gesloten. Allemaal digitale contacten met eigen spelregels èn risico’s als internet criminaliteit en nepmails waar bijvoorbeeld Kassa en Radar ons regelmatig voor waarschuwen.

 

 

Voor MEE & De Wering en Netwerk Hoorn reden om samen met de bibliotheek, politie en de Rabobank een training ‘internet-criminaliteit’ te organiseren. In het bijzonder voor vrijwilligers die bij (kwetsbare) senioren achter de voordeur komen. Met de daar opgedane kennis en ervaring zijn zij in staat om risicovolle situaties bij ouderen te signaleren, aan te pakken en hen te wijzen op de valkuilen op het internet. Met daarbij oog voor het up-to-date houden van computers, smartphones en tablets, inclusief het gebruiken van de laatste versies van software en apps.

 

Zo geven deze vrijwilligers uitleg aan senioren over het voorzichtig omgaan met verstrekking van persoonsgegevens of het toegang te geven tot hun fotobestanden e.d. Om daarmee te voorkomen dat zij slachtoffer worden van aanbiedingen waar zij niet op zitten te wachten. Gegevens die misschien wel onbedoeld waren doorverkocht of via een datalek in verkeerde handen terecht zijn gekomen.

U, jong of oud, zult overigens niet de eerste zijn daardoor in de problemen komt. Het ontbreken van goed wachtwoordbeheer en het niet hebben van tweetraps-verificatie worden op zo’n moment dan pijnlijk duidelijk. O ja, u vergeet toch niet al uw gegevens van uw PC of smartphone te verwijderen voordat u die wegdoet?

 

Veel informatie over veilig internetten is te vinden op het internet, zoals bij Netwerk Mediawijsheid en Digitale Donderdag. Of op de sites van nagenoeg alle banken, de consumentenbond en die van de genoemde TV-programma’s. En heeft u deze leerzame en misschien wel herkenbare filmpjes al eens bekeken?

 

Wilt u gebruik maken van de diensten en praktische hulp van het servicepunt WonenPlus bij MEE & de Wering? Meld u dat aan als lid. Bel voor een lidmaatschap naar het servicepunt, tel. 088 0075 170 of stuur een e-mail naar wonenplus-hoorn@meewering.nl o.v.v. lid worden WonenPlus.

Veel van die diensten zijn gratis, voor andere wordt een kleine vergoeding gevraagd, zoals u in de folder WonenPlus Hoorn kunt lezen.

 

En mocht u zelf uw digitale of andere kennis en ervaring willen inzetten voor anderen, dan nodigen wij u van harte uit om zich aan te melden als vrijwilliger.


Geplaatst: 9-6-2021