Hofje voor ouderen én jongeren

Een nieuw idee van Ouderenraad Hoorn

Een hofje dicht bij de binnenstad, met woningen voor ouderen én jongeren. Een nieuwe mixwoonvorm, die aansluit bij het idee dat we meer moeten gaan omkijken naar elkaar. De Ouderenraad Hoorn heeft dit idee ingediend bij de gemeente Hoorn, als invulling voor een van de vrijkomende schoollocaties in het gebied Eikstraat/Abbingstraat. 

Tijdens de commissievergadering vorige week in het gemeentehuis, waar de Nota van Uitgangspunten voor nieuwbouw in de Eikstraat werd besproken, werd zeer positief gereageerd op het idee. Daarna is er een bijeenkomst geweest met de gemeente en is besloten dat het plan voor een hofje voor jongeren en ouderen aan de Nota van Uitgangspunten wordt toegevoegd. 

Veilig en sociaal

De Ouderenraad Hoorn zet zich voortdurend in voor geschikte nieuwbouwwoningen voor ouderen. Dat kunnen woningen specifiek voor ouderen zijn, met of zonder gemeenschappelijke ruimten. Zo komt er ruimte om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ontwikkelen. 

Maar er is méér mogelijk, andere woonvormen. Zoals een hofje, met een besloten karakter en gemeenschappelijke tuin. Voor ouderen én jongeren. Een veilige en sociale omgeving, waar buren elkaar kennen en ondersteunen. Waar gezamenlijke activiteiten ontwikkeld kunnen worden. Dit versterkt niet alleen de sociale banden, maar kan ook eenzaamheid voorkomen. En daar ziet de gemeente Hoorn ook toekomst in. 

Praat je mee? 

Hoe zo’n hofje vorm moet krijgen moet nog verder worden uitgewerkt. Door de vorm van een hofje zullen er automatisch makkelijker contacten worden gelegd. Daarnaast kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan het aanstellen een soort woonmanager. 

De Ouderenraad is benieuwd hoe jij dat ziet. Heb je ideeën over hoe deze woonvorm succesvol kan worden? Heb je zelf belangstelling om op deze manier te wonen? We horen het graag. Stuur je reactie naar: info@ouderenraadhoorn.nl

Scroll naar boven