Terug

 

Terug

 

Terug

Geldzorgen en gezondheid

 

 

Praat er over

 

De afgelopen maanden lopen de dagelijkse kosten steeds verder op, zoals die voor boodschappen, huur, energie en benzine. Bovendien wordt ons geld ook steeds minder waard. Mensen die al grote geldzorgen hadden worden hierdoor extra geraakt. Maar de groep die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen groeit angstwekkend snel. Misschien bent u een van hen of zijn er mensen in uw nabijheid die, zonder dat u het weet, geldzorgen hebben of zelfs in armoede leven. Zij schamen zich vaak voor hun situatie, durven er niet voor uit te komen en sluiten zich af van hun omgeving.

 

Geldstress

Armoede en schulden hebben een grote invloed op de gezondheid en het welzijn van mensen. Zeker als er geen uitzicht is op verandering in die situatie neemt de stress toe, met alle gevolgen van dien. Want naast schaamte en schuldgevoelens kan het leiden tot onzekerheid, afhouden van sociale contacten en eenzaamheid. Die geldstress gaat vaak samen met of leidt tot een ongezonde leefstijl (overgewicht, roken e.d.). Bovendien kost het steeds meer moeite om die ongezonde leefstijl aan te passen.

Hoe langer de financiële problemen duren hoe meer dat ten koste gaat van de gezondheid en het welbevinden. Niet alleen van de direct betrokkene, maar ook van diens omgeving: partner en kinderen.

 

Omgekeerd kunnen gezondheidsklachten leiden tot financiële problemen. Mensen die te maken hebben met chronische ziekten of arbeidsongeschiktheid, hebben over het algemeen een lager inkomen en hogere zorgkosten. Dit vergroot het risico op financiële problemen. Net als de verhoging van de eigen bijdrage en andere niet vergoede zorgkosten. Mensen kunnen daardoor financieel en/of qua gezondheid in een negatieve spiraal terechtkomen.

Bron: Pharos en de brochure Armoede en gezondheid

 

Praat er over

Het spreekt voor zich dat hoe sneller mensen in die situatie geholpen worden, hoe minder de schadelijke gevolgen zijn. Hun omgeving kan daarin een belangrijke rol spelen. Maar ja, het bespreekbaar maken van armoede voelt ongemakkelijk en is lastig. Zowel voor betrokkenen zelf als voor oplettende mensen ‘die het zien gebeuren’. Toch is dat belangrijk: die betrokkene komt alleen verder als die zelf of iemand anders een keer over dat ongemak heen stapt en hulp vraagt dan wel aanbiedt. Op de site van het NJI: armoede signaleren en bespreken, staan diverse praktische tips om die stap te maken. Vooral hun Signalenkaart armoede is daarbij een goede handleiding, of er nu wel of geen kinderen bij betrokken zijn. Veel van de daarin beschreven lokale oplossingen zijn ook in onze regio van toepassing. Elders op onze website, zoals bij Financiële regelingen leest u daar meer over.

 

Chronisch zieken

Speciaal voor mensen met een handicap of een chronische ziekte geeft de handige site Meerkosten.nl van Ieder(in) extra financiële tips. Bijvoorbeeld die over belastingvoordelen en aangepaste inkomensondersteuning. Onder andere op het gebied van de woninghuur en de autobelasting.

 

Geplaatst: 13-9-2022