Terug

 

Terug

 

Terug

Formulierenbrigade

Gratis hulp

 

 

Veel ouderen vinden het begrijpen en invullen van formulieren, aanvragen van toeslagen of indienen van declaraties een lastige klus. Bovendien moeten dergelijke zaken tegenwoordig vaak digitaal worden geregeld. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk, net als het schrijven van een officiële brief naar instanties. Maar het is wel belangrijk dat het goed gebeurt. Toch zijn er mensen die, bijvoorbeeld uit angst, er niet eens aan beginnen en zelfs de post niet openen. Daardoor kunnen ze in de problemen komen. Of lopen zij hulp of financiën mis waar ze eigenlijk wel recht op hebben.

 

Stap voor stap

De geschoolde vrijwilligers van de Formulierenbrigade bieden die hulp, zoals Gerard. Hij zet zich graag in voor iedere inwoner die moeite heeft met (digitale) officiële communicatie en het houden van overzicht op hun (financiële) zaken. Vooral voor ouderen, mensen die anderstalig zijn of die om andere redenen daar moeite mee hebben is het inloopspreekuur een uitkomst.

 

Persoonlijke hulp

Gerard: “We nemen de tijd om de correspondentie samen met de mensen door te nemen. Vervolgens verzamelen we de benodigde en juiste informatie voor een aanvraag, inclusief de DigiD-code. Stap voor stap leggen we uit wat er gedaan moet worden en vullen samen met hen de formulieren in, digitale of op papier. Bijvoorbeeld die voor een van de toeslagen, bijstand of specifieke zorgkosten die bij de belastingaangifte kunnen worden afgetrokken. Regelingen en aftrekposten die voor velen onbekend zijn, maar waar ze wel gebruik van kunnen maken. Net als de bijzondere bijstand of kwijtschelding van lokale belastingen.”

En heel actueel, zo vertelt hij verder, “Als je een laag inkomen hebt, kan je een energietoeslag bij de gemeente aanvragen.”

 

Door die aanpak krijgen de mensen inzicht in de mogelijkheden en zien ze meteen hoe iets werkt en wat er nodig is om een aanvraag te doen. “Het maakt hen zelfredzamer en zij kunnen het de volgende keer zelf doen. Zo niet, dan blijven wij hen natuurlijk helpen. En wanneer het nodig is verwijzen wij de mensen door naar de juiste persoon of instantie voor verdere hulp en adviezen.”

 

Laagdrempelig en behulpzaam

De Formulierenbrigade is in Hoorn en de omliggende gemeentes succesvol bezig. De bezoekers reageren veelal opgelucht en dankbaar. Ze voelen zich gehoord en geholpen. Zo ook een inwoner uit Hoorn: “De dienst is laagdrempelig en zijn de locaties gemakkelijk te bereiken. De vrijwilligers zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Ik ben digitaal niet zo heel vaardig. Fijn dat de stappen voor de aanvraag samen worden doorlopen. Dat gaf mij overzicht en hielp mij verder met digitale formulieren die al een tijdje ingevuld moesten worden. Maar ik wist niet waar ik moest beginnen. Nu weet ik hoe ik in moet loggen met mijn DigiD en kan ik zelf mijn gegevens inzien en aanvullen.”

 

De vriendelijke buurman

Met name hulp bij het doen van de eenvoudige, maar wel digitale, belastingaangifte is voor velen een uitkomst. Hiervoor hebben de vrijwilligers voorafgaand een training gekregen. Daardoor hebben zij hier voldoende kennis om deskundige hulp en advies te geven. Iets dat zelfs de Belastingdienst niet is ontgaan en hooglijk wordt gewaardeerd. Net als door die mevrouw van 69 jaar. Ze ontvangt een AOW, pensioen en een heeft recht op een aantal kleine aftrekposten. “Vroeger deed mijn man altijd de aangifte en na zijn overlijden mijn vriendelijke buurman. Maar helaas is die afgelopen jaar ook overleden. Dankzij de brigade is mijn aangifte toch nog op tijd ingediend. De volgende keer ga ik zeker weer bij ze langs.”

 

 

Hulp nodig in Hoorn?

Wees welkom op de inloopspreekuren in Hoorn:

Locatie: Centrale Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8, Hoorn

Dag: maandag

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

 

Locatie: BiebPunt, Grote Beer 3A, Hoorn (Wijkcentrum Grote Waal)

Dag: donderdag

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

 

Wat moet u meenemen?

Naast bijvoorbeeld de brief of het formulier is het handig om in ieder geval uw legitimatiebewijs en eventueel uw DigiD gegevens mee te nemen. Afhankelijk van uw hulpvragen over bankieren, wonen, zorgverzekering, e.d. zijn er vaak meer documenten nodig, zoals die van uw eventuele partner. Vraag daarom bij het maken van een afspraak wat u verder nog moet meenemen of klik op Formulierenbrigade, waar u nog meer informatie vindt.

 

Meer weten over de Formulierenbrigade?

Alle informatie, ook de spreekuren in de andere West-Friese gemeenten, is te vinden op de website Formulierenbrigade-WF.

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met Vrijwilligers-NH via 0229 - 576 416 of via info@vrijwilligersnh.nl.

En als u zelf als vrijwilliger in de zorg- en welzijnssector wilt werken, bijvoorbeeld bij de Formulierenbrigade, dan bent u van harte welkom. Meer daarover leest u op de Vrijwilligers site

 

Geplaatst: 13-9-2022