Terug

 

Terug

 

Terug

 

Terug

Financiële uitbuiting

Sprookje of bittere waarheid?

 

Op financiële onveiligheid of financieel misbruik achter de voordeur rust helaas een taboe, maar is een steeds groter wordend probleem. Het leidt soms tot hele schrijnende situaties waarvan ouderen veelal het slachtoffer zijn. Vooral ook omdat in ca. 85% van de gevallen de pleger een familielid is.

 Met name alleenwonende ouderen met fysieke, mentale of andere beperkingen zijn slachtoffers van deze vorm van uitbuiting. De gevolgen daarvan komen soms te laat aan het licht. Bijvoorbeeld door de kinderen die pas na het overlijden van hun alleenwonende vader merken dat die is uitgebuit en er alleen nog maar schulden zijn.

 

Hebzucht

Het begint vaak heel onschuldig. Je wordt een dagje ouder en vindt het heel fijn dat iemand, Roodkapje bijvoorbeeld, je regelmatig gezelschap houdt. Lief ook dat ze je met het huishouden wil helpen. Als het samen boodschappen doen even niet kan, dan wil zij dat natuurlijk graag voor je doen. En op een dag geef je haar voor het gemak zelfs je pinpas mee. Ook bij dat ingewikkelde internetbankieren met al die lastige codes kan je altijd een beroep op haar doen. Gelukkig gaat dat meestal goed.

 

Maar ben je een van de meer dan 600.000 slachtoffers die per jaar worden uitgebuit, dan kan je behoorlijk in de problemen komen. Want stilletjes aan verandert Roodkapje in een boze Wolvin en verdwijnt er geld van je rekening. Bijvoorbeeld doordat de zij ongemerkt ook haar eigen boodschappen met jouw pinpas betaalt. Of dat zij inmiddels alle bankzaken voor je regelt en tegelijk wat extra’s naar zichzelf overmaakt: “Laat maar, ik doe dat wel even voor je.…”.

 

Vaak zijn deze geldwolven bekenden die door hebzucht, verleiding of financiële nood misbruik van jouw situatie maken. Dat kan een (klein)kind zijn, een ‘goede’ buur of een professionele verzorger die geregeld langskomt. Soms gaan ze zo ver dat ze je hele leven gaan beheersen en alle anderen doelbewust buiten de deur houden. Daarbij laten deze wolven, met hun ‘grote mond en oren, geen middel ongemoeid. Zoals het zorgen dat zij gemachtigd worden om al je zaken te regelen. Of je even ‘helpen’ met het veranderen van je testament.

Weg spaargeld, weg kostbaarheden of nog erger je huis staat opeens niet meer op je naam. Maar helaas weten de deurwaarders met handen vol onbetaalde rekeningen je daar nog wel te vinden. Rekeningen die je tot dan nooit had gezien.

 

Schaamte

“Dat moet je toch merken, zoiets zou mij nooit overkomen”, zult u denken. Niet dus, want net als die Wolvin gaan ze heel listig te werk en weten ze u allervriendelijkst in te pakken. En als u er wel achter komt, dan is het kwaad al geschied en verandert het sprookje in bittere waarheid.

Grote kans dat u zich voor die situatie schaamt en bang bent dat niemand u zal geloven. Bijvoorbeeld als juist uw kind die Wolvin is. Dan is het extra moeilijk om anderen over die financiële uitbuiting te vertellen of hen hulp te vragen. Maar bedenk dat uitbuiting, net als bijvoorbeeld verwaarlozing en huiselijk geweld, een vorm is van ouderenmishandeling!

Stop dat misbruik en voorkom erger: praat over uw (vermoeden) van uitbuiting, bijvoorbeeld met uw huisarts of met iemand die u zeker kunt vertrouwen. U kunt ook vrijblijvend en anoniem bellen met Veilig Thuis, 0800-2000 (gratis)

 

Regel het nu … voor later!

Beter nog, laat het niet zover komen en probeer zo lang mogelijk uw zaken zelf te regelen. Of houd in ieder geval de afboekingen van uw bankrekening in de gaten. Maar let ook op wat er achter uw rug verder bij u thuis gebeurt. Want een op raadselachtige wijze verdwenen sieraad heeft voor u vaak een hogere emotionele waarde dan de dief ervoor krijgt.

 

Zorg daarom tijdig voor een levenstestament als u die niet heeft. Daarin geeft u aan hoe u uw persoonlijke zaken geregeld wilt hebben. Wacht niet tot u dat zelf moeilijk of niet meer zelfstandig kunt bepalen. In zo’n testament kunt u bijvoorbeeld laten opnemen wie uw financiële zaken bewaakt. Dat is veiliger dan het zomaar uit handen te geven aan een ‘lieve, overijverige vertrouweling’, de wolf in schaapskleren, die u probeert uit te buiten.

Wie u ook aanwijst, uw kind(eren), goede vriendin of buurman, laat altijd iemand anders met hem of haar meekijken, Leg dit ook vast in het Levenstestament, want: ‘Vertrouwen is goed, controleren is beter’.

 

Kom in actie

Tot slot nog een tip voor mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving slachtoffer kan zijn van uitbuiting of andere vormen van ouderenmishandeling. Kom in actie, bespreek uw gevoel met betrokkene of, als u dat moeilijk vindt of dat niet kan, met diens naasten. Meer hierover leest u op de site Veilig Thuis.

 

Verder vindt u op de site Ouderenmishandeling uitbreide informatie over onder andere het herkennen van mogelijke signalen van het slachtoffer. Bijvoorbeeld opvallend ander gedrag of achteruitgang van diens gezondheid.

Maar ook praktijkverhalen geven u misschien inzicht wat er zich allemaal kan afspelen achter de voordeur en hoe daar naar te handelen. Zoals het verhaal van Rens die zijn vader verzorgde, totdat zijn zus en zwager dat zonder overleg opeens van hem overnamen...


Geplaatst: 12-11-2020