Terug

 

Terug

 

Terug

 

Terug

Domotica en E-health - Ondersteuning thuis en op afstand

 

Langer thuis blijven wonen is tegenwoordig geen keus meer, maar vrijwel onvermijdelijk. Anders gezegd, we kunnen steeds minder terugvallen op de verzorgingsstaat en zijn we daardoor afhankelijker van steun uit onze directe omgeving. Maar helaas familieleden, buren en mantelzorgers worden ook steeds ouder en moeten zij op hun beurt ook hulp elders zien te vinden.

 

 

Gelukkig zijn er allerlei technische ontwikkelingen en nieuwe snufjes die ouderen, bij gebrek aan persoonlijke steun in huis, op weg helpen. Door de Covid-19 kwamen velen voor het eerst in aanraking met die snufjes en leerden zij die te gebruiken. Soms ging dat met enige aarzeling of zelfs tegenzin. Maar als het in de praktijk niet zo moeilijk bleek te zijn, dan was het toch wel leuk èn handig, zoals beeldbellen met hun (klein)kinderen. Al waren de ludieke bezoekjes met hoogwerkers, inclusief toeters en bellen, bij opa of oma op twee hoog nog net iets leuker en indrukwekkender.

 

Een belangrijke ontwikkeling voor het thuis kunnen blijven wonen is die van domotica en e-health. Bekende domotica systemen zijn bijvoorbeeld de thermostaat, afstandsbedieningen voor verlichting e.d. In het algemeen staan hierbij begrippen als gemak, veiligheid en zorg thuis of op afstand centraal. Internet en de smartphone apps spelen daarin een steeds grotere rol.

In eerste instantie zullen vooral mensen met een beperking en/of alleenwonenden met een zorgbehoefte baat bij die voorzieningen hebben. Maar daarnaast bevorderen ze ook de gemoedsrust van bewoners van zorgcentra of hun naasten en verlichten ze de druk op hen en andere mantelzorgers.

 

Domotica, techniek in huis

Minder bekend en nog volop in ontwikkeling zijn de persoonlijke robots met namen als Tessa, Pepper of Zora. We hebben het hier over sociale robotten en mechanische poezen of honden. Die vergroten het comfort en (leef)plezier van hun bezitters. Zo blijken puppy robots de ‘baasjes’ met hun zachte vacht, bewegingen en dierengeluiden te kalmeren èn te activeren. Met als extra voordeel dat je ze niet hoeft te voeren of uit te laten. Een paar nieuwe 1,5 V batterijtjes op zijn tijd is voldoende om ze weer te laten spinnen of blaffen.

 

Verder zijn er hulprobots om zelfstandig te kunnen eten of andere alledaagse activiteiten als persoonlijke verzorging mogelijk te maken. Zorgrobots spelen deels in op het personeelsgebrek in de zorg, al zijn de meningen daarover verdeeld. Zo nemen ze bepaalde taken van de mantelzorgers of de professionals over en hebben ze alle tijd en aandacht voor hun ‘cliënt’. Verder zijn ze specifiek op de situatie van die cliënt te programmeren. Sommige zijn zelfs zo ingesteld dat ze ziekteverschijnselen tijdig herkennen en eventueel alarm slaan.

Nadelen zijn er ook. Zoals gebrek aan persoonlijk contact met wijkverpleegkundigen van vlees en bloed. Die zijn heel breed ‘geprogrammeerd’ en in staat direct zelfstandig op te treden bij calamiteiten.

Overigens zijn de robots en andere apparaten voor veel huishoudelijke taken (nog) niet geschikt of moeilijk te bedienen. Bovendien zijn voor veel ouderen die technologische hoogstandjes nu al niet eens bij te benen en eerder beangstigend. En wat betreft de veiligheid: het gevaar van struikelen over een gewone of robotstofzuiger blijft hetzelfde.

 

E-health, zorg op afstand

Misschien bent u, zonder dat u het beseft, al een e-health gebruiker. Dit is een digitale vorm van communicatie en informatie in de zorgsector. Bijvoorbeeld wanneer u op ‘mijn patiëntendossier’ van uw ziekenhuis inlogt om uw behandelingen, lab uitslagen of afspraken te bekijken. Maar ook telefonische of video consulten met uw arts of wijkverpleegkundige vallen onder deze noemer. Evenals de in opmars zijnde mobiele apps om uw huidige gezondheid of medicatie te testen of onder controle te houden, zoals Moet ik naar de dokter? en de Medicatieapps.

 

Verder krijgen sommige patiënten, met bijvoorbeeld hartritme of ademhalingsproblemen een sensor mee naar huis. Zo’n apparaatje meet

gedurende korter of langere tijd het functioneren van uw hart-, longen of andere organen. Het ziekenhuis kan dan direct de metingen bekijken (telemonitoring) en zo nodig ingrijpen bij ernstige afwijkingen of op een later moment de gegevens uitlezen en de diagnose stellen.

Ongetwijfeld zal digitale zorg tijd besparen, maar het is geen panacee, zoals Trouw onlangs schreef.

 

Voor algemene informatie over wonen en zorg verwijzen wij u o.a. naar sites als Zorg voor beter en Ik woon, leef en zorg.  Sociale, ethische en technische aspecten van de roboticering vindt u op o.a. zorgrobot helpt patiënt en Technologie verhoogt kwaliteit van leven.

De video Uninvited guests over de ontsnapping van een vader aan de digitale controle door zijn kinderen is een aanrader. Verder heeft de Raad van Ouderen in juli 2020 een advies aan de minister uitgebracht over ICT-hulpmiddelen in zorg en welzijn.

 

Geplaatst: 17-9-2020