Terug

 

Terug

 

Terug

 

Terug

Diabetes

Vergoeding glucosesensor

 

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd is een chronische stofwisselingsziekte. Iedereen kan het krijgen, al loopt de een meer kans om het te krijgen dan de ander. Voor sommige diabetici bepaalt deze ziekte in belangrijke mate hun dagelijkse leven. Voor hen kan een glucosesensor daar wat verlichting in geven, zeker nu die sinds dit jaar wordt vergoed.

 

Soorten diabetes

Er bestaan meerdere types van deze ziekte, met als bekendste type 1 en 2. De eerste is niet te voorkomen, de klachten ontstaan vrij plotseling en is snel vast te stellen dat er (vrijwel) geen insuline wordt aangemaakt. Bij type 2 is de herkenbaarheid en het verloop minder voorspelbaar, zoals is te zien in het overzicht van beide typen.

 

Oorzaak en gevolg

Bij mensen met diabetes werkt de alvleesklier onvoldoende of maakt die geen insuline aan. Die insuline is belangrijk voor een goede glucose (suiker) opname in de bloedbaan. Mogelijke oorzaken zijn, naast een erfelijke aanleg, bijvoorbeeld overgewicht, weinig bewegen of een ongezonde levensstijl. Het begint vaak met een droge mond en daardoor de behoefte om veel meer dan gewoonlijk te drinken en veel te moeten plassen. Andere symptomen zijn afvallen zonder reden, oogklachten, vermoeidheid of pijn bij het lopen.

 

Naast het insulinetekort hebben mensen met diabetes 2 ook nog eens een te hoog cholesterol gehalte: te veel vet in hun bloed. Omdat genoemde klachten diverse oorzaken kunnen hebben duurt het vaak jaren voordat deze vorm van diabetes wordt ontdekt. Dit kan kwalijke gevolgen hebben voor het lichaam, zoals het krijgen van hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

 

Verder kunnen diabetici plotseling een zogenoemde ‘hypo’ (hypoglykemie) krijgen. Op zo’n moment daalt de bloedsuikerspiegel sterk. Signalen voor zo’n hypo variëren van een honger gevoel, zweten, hoofdpijn, irritatie tot uiteindelijk bewusteloosheid.

 

Verschillen tussen Type 1 en Type 2 diabetes

Type 1 diabetes

• Het lichaam maakt (vrijwel) geen insuline meer aan.

• De klachten zijn: dorst, veel plassen, wazig zien, afvallen terwijl er voldoende voeding genomen wordt, zwakte of vermoeidheid en (in ernstige situaties) verzuring van het lichaam (aceton geur) Andere klachten zijn: prikkelingen in voeten, benen en handen, jeuk en witte vloed.

• De klachten ontstaan vrij plotseling, binnen een paar weken. De diagnose type 1 kan snel gegeven worden.

• Naar de oorzaken wordt nog veel onderzoek gedaan.

• Dit type komt op alle leeftijden voor. De meesten krijgen het op jonge leeftijd. Ongeveer zo’n 108.000 mensen hebben type 1

 

Type 2 diabetes

• Het lichaam maakt te weinig insuline en/of het lichaam reageert minder op insuline.

• De klachten zijn: vermoeidheid, droge mond, wazig zien, jeuk, witte vloed en prikkelingen. Ook dorst en veel plassen komen voor.

• Omdat de klachten veel oorzaken kan hebben, wordt er vaak niet meteen aan diabetes gedacht. Het kan daardoor langer duren voordat de diagnose echt duidelijk is.

• Er kan een erfelijke factor aanwezig zijn. Overgewicht is een bekende oorzaak.

• Type 2 komt op alle leeftijden voor, maar meestal op oudere leeftijd. Naar schatting vallen zo’n 971.000 mensen onder dit type.

Bron: Alles over diabetes

 

Behandeling

Mensen met diabetes type 1 zullen de rest van hun leven insuline moeten spuiten. Dat doen ze met een speciale pen of met een insulinepomp. Afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden gebeurt dat een of meerdere malen per dag.

Type 2 kan behandeld worden met medicijnen, maar soms is het nodig om toch over te stappen op insuline spuiten. Daarnaast zullen levensstijl, eetgewoonten e.d. vaak moeten worden aangepast. Verder is het belangrijk om regelmatig de bloedsuikerwaarde te meten, bijvoorbeeld via een vingerprik.

 

Kijk voor meer informatie en persoonlijke verhalen op de sites Alles over diabetes en  Diabetes vereniging

 

Glucosesensor

Dat regelmatig meten is voor diabetici erg belangrijk. Zeker voor degenen met type 1 en 2 die een intensief insulineschema hebben, waarbij ze vier of meer keer insuline moeten inspuiten en even vaak via een vingerprik hun bloedwaarde moeten meten. Dat is zeer belastend voor deze groep en is van invloed op hun dagelijkse leven. Een mogelijke oplossing daarvoor is de glucosesensor, een kostbare maar wel praktische oplossing.

 

Gelukkig kan deze categorie patiënten sinds dit jaar via hun basisverzekering een vergoeding krijgen voor een Flash Glucose Monitoring (FGM). Een glucosesensor die om de zoveel minuten hun bloedsuikerniveau meet en vingerprikken minder vaak nodig zijn. Het geeft hen rust, want ze hoeven voor het vingerprikken niet steeds meer op de klok te letten. Hun gezondheid gaat vooruit, ze hoeven minder vaak naar het ziekenhuis en hebben voor hun gevoel een betere kwaliteit van leven.

 

Een ander model, de Continu Glucose Monitoring (CGM), meet de bloedsuikerwaarde doorlopend en alarmeert als die waarde te laag is. Deze sensoren vallen buiten de basisvergoeding van de ziektekostenverzekeringen.

Klik op glucosesensoren voor meer informatie, waaronder de voorwaarden om voor een sensor in aanmerking te komen. Of bezoek deze blog wishflower.nl over diabetes, hoe ermee te leven en ervaringen met een sensor.

 

Geplaatst: 19-2-2020