Terug

 

Terug

 

Terug

Brommobiel

Onafhankelijk blijven rijden

 

Daar sta je dan als 80-plusser die pas na ruim een jaar strijden met het CBR te horen krijgt dat zijn rijbewijs op medische gronden niet meer wordt verlengd. Dat voelt als een frontale botsing zonder airbag, want je moet voortaan het autostuur uit handen geven. Daar gaat je vrijheid en onafhankelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. En alle coronamaatregelen lokken nou niet bepaald uit om met de bus of trein te gaan. Bovendien is het maar de vraag of je als pensionado de komende tijd wel mag instappen voor een niet-noodzakelijke-reis! Ook vervoer per regiotaxi, e-shuttle of Valys is onder de huidige omstandigheden niet of alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Vergeet in ieder geval niet je mondkapje mee te nemen.

 

 

Maar gelukkig mag u, als vieve senior, met een maximum snelheid van 45km in een brommobiel de weg op. Tenzij het natuurlijk het natuurlijk medische gezien helemaal niet meer verantwoord is om zelfstandig te blijven rijden. Kan dat wel, dan moet u eerst uw auto- (B) of motorrijbewijs (A), die na de afkeuring niet meer geldig is, bij de gemeente laten omzetten in die voor een brommobiel (AM4). Die 4 staat voor bromfiets met vier wielen.

Een brommobiel valt overigens niet onder de gehandicaptenvoertuigen, zoals een scootmobiel of een gesloten buitenwagen. Voertuigen die via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aangevraagd en vergoed kunnen worden.

 

De brommobiel, met ruimte voor één passagier en veel bagage op de plek van de achterbank, lijkt in veel opzichten op een auto. Met uw AM4-rijbewijs mag u met uw brommobiel binnen of buiten de bebouwde kom rondrijden. Alleen niet overal, want met de maximum snelheid van 45km van dit voertuig mag u niet op de auto- of snelweg rijden. Fiets- en voetpaden zijn eveneens verboden terrein. Verder heeft u te maken met een WA-verzekering en een brommerplaatje, maar u hoeft geen wegenbelasting te betalen. Wel zult u, als ex-automobilist, sommige verkeersregels weer even moeten af- en andere juist aanleren. Op de site verkeersregels kunt ze alvast doornemen.

 

Het overstappen van uw auto naar een brommobiel lijkt op het eerste oog en voor uw gevoel misschien een grote stap achteruit. Maar u behoudt daarmee wel uw vrijheid en de regie over uw dagbesteding, zoals even langs gaan bij uw (klein)kinderen of uw biljartclub. Bovendien kunt u tegenwoordig uit vele hippe, grote en kleine modellen kiezen die u kunt huren, leasen of, al dan niet tweedehands, kopen. Laat u in ieder geval goed voorlichten en maak een paar (begeleide) proefritten. Of huur er eerst een voor een maand om te kijken hoe het rijden in zo’n voertuig u bevalt. Want de rijeigenschappen van een brommobiel en uw positie in het verkeer zijn anders dan u als ex-automobilist gewend bent.

Tot slot: let op uw kleinkind van 16+ met een brommerrijbewijs als die langskomt. Want onder de jeugd hebben deze voertuigen allang geen suf imago meer. Dus verberg uw brommobiel sleutels, voordat hij of zij er op een onbewaakt moment mee van doorgaat.

 

Op de site van Langerthuishuis: 45-km-auto-keuzehulp vindt u alle informatie over het aanschaffen van uw toekomstige mini-car. Of lees de gedetailleerde brochure over brommobielen en gehandicaptenvoertuigen Veiligheid door duidelijkheid.

 

Geplaatst: 11-6-2020