Terug

 

Terug

 

Terug

Bericht van een bezorgde grootouder

 

Een paar maanden geleden zijn mijn vrouw en ik verblijd met een kleinzoon. Onze eerste, een bijzondere gebeurtenis, waardoor opeens de volgende vraag relevant werd: “in wat voor wereld gaat hij leven?” Er staat binnen afzienbare tijd nog een tweede verandering in mijn leven aan te komen, namelijk het afronden van de periode van betaald werk en de overgang naar, wat men zo mooi noemt, de derde levensfase.

De fase van vitaal ouder worden. Ook de fase waarin mijn leven vraagt om een nieuwe invulling en een nieuwe manier om bij te dragen aan de maatschappij. Vragen die horen bij deze levensfase en die op het gebied van zingeving liggen. Vanuit de ontmoetingen die ik als ouderenadviseur heb met talloze ouderen, weet ik dat het doen van iets dat zin heeft ook zin geeft. Het heeft een positieve invloed op het geluksgevoel en het leidt zelfs tot meer gezonde levensjaren.


 

Wat mij al een aantal jaren erg bezighoudt, is de klimaatcrisis en de daarmee samenhangende vraagstukken. De geboorte van onze kleinzoon heeft bij mij het gevoel aangewakkerd dat ik medeverantwoordelijk ben voor de situatie waarin de wereld terecht is gekomen en daarmee dus ook voor het bijdragen aan het keren van het tij. Het nabije afscheid van het betaalde werk verschaft mij de tijd en de mogelijkheid om actief iets met die verantwoordelijkheid te gaan doen. En wel op een manier die verder gaat dan mijn directe omgeving. Dus meer dan de gloeilampen vervangen door led-verlichting, minder vlees eten, auto laten staan en zonnepanelen plaatsen.

 

In mijn eerste oriëntatie ben ik uitgekomen bij de groep Grootouders Voor Het Klimaat. Zij zetten zich in voor het klimaat en vertegenwoordigen zo de belangen van onze kleinkinderen en de generaties die daarna komen. Vanuit het motto “wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van de klimaatverandering aan den lijve ondervinden en de laatste generatie die er iets aan kan doen. Zie ook de website grootoudersvoorhetklimaat.nl.

 

Het is mijn voornemen om in Hoorn grootouders bij elkaar te brengen en te motiveren dat te doen wat in hun macht ligt om bij te dragen aan een leefbare wereld voor de generaties die na ons komen. Ik roep u allen op om te doen wat u kan, te beginnen bij de dingen die voor bijna iedereen haalbaar zijn. Voelt u de behoefte om concreet mee te denken of wilt u advies over hoe u zou kunnen bijdragen, neemt u dan via jholijve@gmail.com contact met mij op.

 

Het is 03.23 uur en ik kan niet slapen, omdat mijn

achterachterkleinkinderen mij in mijn dromen vragen:

“Wat deed jij toen de aarde uit elkaar viel?”

Drew Dellinger (dichter/ecoloog)

 

Jan Olijve, een bezorgde grootouder


Geplaatst: 19-10-2021