Terug

 

Terug

Betere zorg begint met een goed voorbereid gesprek

 

 

Een bezoek aan een arts geeft sommige patiënten veel stress. Het is daarom goed om iemand mee te nemen, want twee horen meer dan een. Zeker als het gaat om een gesprek bij een specialist in het ziekenhuis, want dan is er vaak meer aan de hand. Tijdens zo’n gesprek beslist u samen met hem of haar over het behandeltraject. Een beslissing die soms ook gevolgen heeft voor uw naasten en in het bijzonder degenen die u regelmatig zorg verlenen.

 

Om uw situatie en klachten helder op een rijtje te zetten was er al een tijdje het ‘Samen beslissen gesprek’. Een methode met de zogenoemde drie goede vragen’: Wat zijn mijn mogelijkheden? ; Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden? en Wat betekent dat in mijn situatie? Klik op Gesprek voor een nadere uitleg over ‘Begin een goed gesprek’

 

Wat maakt u gelukkig?

“Daar zijn nu een aantal stappen aan toegevoegd, aldus promovenda Ruth Pel-Littel. De belangrijkste nieuwe stap is om te beginnen met samen na te denken wat belangrijk is in het leven en wat iemand gelukkig maakt. Wil je bijvoorbeeld persé zo lang mogelijk leven ongeacht de pijn? Of waar houdt het leven voor je op? Ouder worden en heel veel kwalen hebben is natuurlijk niet leuk. Het helpt daarom het gesprek in te steken op waar iemand zijn of haar plezier uit haalt in het leven. Dat kan een hobby zijn, zoals wandelen”. Klik op samen beslissen voor meer informatie.

 

Goed voorbereid op pad

Heeft u binnenkort een afspraak met uw specialist, bekijk dan deze patiëntenfolder.

Vul, eventueel samen met uw mantelzorger, de vragen in en bespreek die met uw behandelaar(s).

 

Gewijzigd: 13-11-2019