Waar(in) willen en kunnen wij wonen?

 

Opeens ben je een dagje ouder en is die (hypotheekvrije) eengezinswoning, twee-onder-een-kap of rijtjes woning steeds minder geschikt. Al die ruimte heb je niet meer nodig, het traplopen wordt moeilijker en die tuin op de zonzijde is dan wel prachtig, maar vraagt ook veel onderhoud.

Zou een appartement niet een goede overstap zijn: alles gelijkvloers en een lift? Bij voorkeur met uitzicht op het groen of zou hartje stad toch niet handiger zijn? Er moet natuurlijk wel plaats zijn voor een groot deel van mijn meubels en een ruim balkon waar je heerlijk buiten kunt zitten. En wanneer we het huis nu verkopen en naar een huurappartement gaan, dan kunnen we van de overwaarde heerlijk van onze oude dag gaan genieten…

 

Een mooi vooruitzicht, dus tijd om eens in Hoorn te gaan rondkijken, want daar wil je natuurlijk voor altijd blijven. Bovendien wordt er volop ge- en verbouwd, daar moet vast iets te vinden zijn. Bijvoorbeeld in Bangert/Oosterpolder of een leuk stekje in een verbouwd winkelpand in het centrum of in het Missiehuis. Maar helaas dat zijn en worden vrijwel allemaal koopappartementen in verschillende grootte en prijsklassen. En als je er een kunt huren heb je pech, want die locaties vallen onder de sociale sector. En als voormalig woningbezitter kom je daar meestal niet voor in aanmerking. Blijft dus over huren in de vrije sector in de prijsklasse vanaf zo’n € 750 tot maximaal € 1.100 per maand. Maar dubbele pech: Hoorn heeft heel weinig appartementen in die categorie.

 

De werkgroep Wonen van de Ouderenraad trekt daarover al geruim tijd aan de bel bij de gemeente, woningbouwcorporatie en potentiële bouwers/beleggers. Doel is om in die prijsklasse meer huurappartementen te laten bouwen van ca. 100 m2 met tenminste twee slaapkamers en een redelijk groot balkon.

Heel langzaam aan komt er letterlijk en figuurlijk wat van de grond. Zo gaat Intermaris in De Grote Waal dergelijke huurwoningen bouwen in de Siriusstraat en de Binnenblijfstraat. Verder is de gemeente aan het onderzoeken of in het project aan de Maelsonstraat mogelijkheden zijn voor huurappartementen. En, als we het Noord-Hollandsdagblad van 17 januari mogen geloven, komt er bij het Missiehuis misschien toch ook een aantal in de verhuur.

 

Heeft u interesse in deze ontwikkelingen, ideeën daarover of heeft u andere wensen, meld dat dan aan de voorzitter van de werkgroep, Ton Ophelders, via zijn e-mail Tophelders@quicknet.nl.

 

Geplaatst: 11-2-2019

 

 

Maak uw woning toekomstbestendig met de Blijverslening

 

De gemeente Hoorn komt mensen die hun woning toekomst bestendig willen maken financieel tegemoet met een Blijverslening. Zij biedt haar  inwoners vanaf 55 jaar en die met een zorgvraag de gelegenheid tegen gunstige voorwaarden een lening aan te vragen.

 

 

We worden steeds ouder en er wordt van ons verwacht dat we zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat betekent dat je je woning daarop moet aanpassen. Je kunt dan straks als bijvoorbeeld wat slechter ter been bent of dat nu al bent, rustig in je eigen huis blijven wonen.

 

Voor wie is de lening?

De lening is bedoeld voor inwoners van de gemeente Hoorn die een eigen koopwoning hebben. Ook moeten alle bewoners minimaal 55 jaar zijn. Of een van de bewoners moet een zorgvraag hebben, dan geldt er geen leeftijdsgrens.

 

Wat is het voor lening?

De Blijverslening is een hypothecaire lening van minimaal € 2.500 en maximaal € 50.000 die u bij de gemeente kunt aanvragen. U kunt de lening alleen gebruiken voor aanpassingen in uw woning. Een lijst van de mogelijke aanpassingen vindt u op www.hoorn.nl/blijverslening. Daar vindt u ook alle voorwaarden waar u aan moet voldoen.

 

Aanvragen

Voor de aanvraag heeft u offertes van een installateur of aannemer nodig. Het aanvraagformulier vindt u op www.hoorn.nl/blijverslening. Daar staat meer informatie over hoe de aanvraag wordt verwerkt. U kunt de werkzaamheden pas laten uitvoeren als uw aanvraag is goedgekeurd. Daarna kunt u de rekeningen ten laste van uw lening door de gemeente laten uitbetalen.

 

Gewijzigd: 5-4-2018

 

Digitaal loket voor aanpassingen aan uw woning

 

Het Belevingscentrum Lekker blijven wonen heeft sinds kort een digitaal loket. Dit loket is bestemd voor vragen over wat u zelf, in uw specifieke situatie, kunt doen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

 

Dit digitale loket is er voor alle vragen over wat u zélf kunt doen om langer in uw huis te blijven wonen. Dus niet voor vragen over mogelijke voorzieningen via de Wmo. Daarvoor moet u contact met de gemeente opnemen.

Het loket is gratis en is een aanvulling op de website www.lekkerblijvenwonen.nl waar al veel informatie over woningaanpassingen e.d. is te vinden. Het loket is 24 uur per dag bereikbaar via het contactformulier op de website. Telefonisch kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 via 072-743 39 57 contact met een medewerker van het loket opnemen.

 

Aanmelden voor de gratis digitale nieuwsbrief kan hier.

 

Gewijzigd: 4-12-2017