WMO Hulpmiddelen
Hulp en ondersteuning
Soms gaat het even niet meer en heeft u extra zorg en ondersteuning nodig. Vaak kunnen gezins- of familie, buren en vrienden u helpen. Zijn die er niet of kunnen zij niet de speciale hulp bieden die u nodig heeft, dan zijn er allerlei organisaties waar u met uw vraag terecht kunt. Bijvoorbeeld bij de vrijwilligers- en mantelzorgorganisaties. Zie verder bij zelf ondersteuning vinden.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Maar heeft u vanwege ziekte, een beperking of ouderdom meer hulp en speciale voorzieningen nodig, dan kunt u een beroep doen op de Wmo. In Hoorn klopt u daarvoor aan bij 1.Hoorn. De medewerkers bespreken dan met u uw persoonlijke situatie. daarbij houden zij rekening met uw omstandigheden, behoeften en met uw eigen mogelijkheden, uw eigen kracht.
De Wmo kent een aantal voorzieningen, namelijk
• Hulp bij het huishouden en advisering bij het op orde houden van uw huis.
• Vervoersvoorzieningen, als u niet meer zelfstandig kunt lopen, fietsen of met het openbaar vervoer kunt reizen. In dat geval zijn bijvoorbeeld een scootmobiel of een pas voor de Regiotaxi een mogelijke oplossing.
• Rolstoel, wanneer u niet meer kunt lopen in en rond uw woning
• Begeleiding in het dagelijkse leven, wanneer u niet meer zelfstandig structuur aan uw leven kunt geven, zoals bij geldzaken en het plannen van dagelijkse activiteiten.
• Woonvoorzieningen om langer thuis te kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld dankzij een trap- of tillift.
Sinds dit jaar levert Kersten Hulpmiddelen de Wmo voorzieningen in de Westfriese gemeenten aan zowel zorginstellingen als aan particulieren. Deze firma zorgt ook voor het onderhoud, de service en reparatie aan de hulpmiddelen.
Bij WMO-voorzieningen, vindt u een begrippenlijst en uitleg over de eigenbijdrage regeling. En bij Cliëntondersteuning informatie over het inschakelen van gratis ondersteuning bij het doen van Wmo-aanvragen. Of bekijk eens de filmpjes van Lekker wonen over woonvoorzieningen.
KASSA
Op het eerste oog biedt de Wmo mensen die extra hulp en zorg nodig hebben een welkom vangnet. Maar helaas blijkt in de praktijk dat de uitvoering ervan niet altijd even soepel verloopt en aanvragers in de kou blijven staan. Zo vraagt KASSA BNNVARA al zes jaar lang bij herhaling aandacht voor misstanden bij het al dan niet verstrekken van voorzieningen. Bijvoorbeeld in hun TV uitzending van 8 februari 2021 met minister De Jonge of hun andere uitzendingen over de problematiek rondom hulpmiddelenzorg.
Geplaatst: 9-6-2021