Website voor mensen met dementie

Op Wereldalzheimerdag is www.dementievriendelijkhoorn.nl

gelanceerd. Deze website is speciaal gemaakt voor mensen met dementie en hun naasten in Hoorn.

Zie ook: Tien basistips voor goed contact met mensen met dementie

 

Zie ook het manifest dementie:

 

Gewijzigd: 30-11-2018

 

Hulp en advies aan ouderen

 

Als niet alles u meer lukt, dan is er op allerhande manieren ondersteuning te krijgen. Vaak bij eigen familie en kennissen, maar ook van vrijwilligers en professionals. In Hoorn is MEE & de Wering een belangrijke aanbieder.

 

Onafhankelijk ouderenadviseur

Onze adviseur brengt samen met u uw hele situatie in kaart en weet de weg in het woud van mogelijkheden voor professionele ondersteuning en allerlei vrijwilligersorganisaties. Hij kan u ook ondersteunen bij het aanvragen van voorzieningen vanuit de Wmo, zoals huishoudelijke hulp, taxipas en andere zaken. Ook heeft hij kennis van de zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Als u niet weet waar u terecht kunt, dan kunt u hem vragen bij u thuis langs te komen.

 

MEE & de Wering Steunpunt

Dit steunpunt heeft onder andere geschoolde bezoekvrijwilligers, zodat een eventuele mantelzorger even vrijaf kan nemen.

Wonen Plus en vervoersdienst

WonenPlus heeft met name vrijwilligers voor praktische zaken. Bijvoorbeeld tuinvrijwilligers, mensen die boodschappen kunnen doen of kleine klusjes, vriendschappelijk huisbezoek en nog veel meer.

 

Vrijwilligers gevraagd

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten, van 15 jaar tot 88 jaar. MEE & de Wering kan u een leuke en zinvolle tijdsbesteding bieden.

Contact en meer info

Meer informatie vindt u op de website www.meewering.nl. Voor al uw vragen is er een centraal telefoonnummer 088 - 0075140

 

Handige brochures:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boekje Werk & Mantelzorg

 

De zorg voor mensen met dementie vraagt veel van de omgeving. Vaak zijn het de kinderen die de zorg voor hun ouders op zich nemen en combineren met een betaalde baan. Dat valt vaak niet mee, het is passen en meten om alle ballen in de lucht te houden. Gelukkig is het in veel situaties mogelijk om met de werkgever en de directe collega’s goede afspraken te maken, waardoor de combinatie makkelijker te hanteren wordt. Daarnaast zijn er ook wettelijke regelingen, zoals zorgverlof. Bij Kennisplatform Mantelzorg West Friesland (http://www.ikzorg.nu/werkgever-van-een-mantelzorger/) is hierover een handig boekje te downloaden waarin allerhande tips, regelingen en wetenswaardigheden staan.

 

Geplaatst: 8-12- 2017

 


Levenstestament, volmacht, toelichtingen

 

Van de Notariele Beroepsorgnisatie KNB ontving KBO Hoorn een folder met de titel ‘wie geeft u het vertrouwen?’ Deze folder geeft u een goed inzicht op de vraag wanneer u een testament of volmacht zou moeten maken. Ook wordt ingegaan op de situatie wanneer er geen testament of volmacht is en u niet meer in staat bent om een testament/volmacht af te geven. Dit wordt ‘wilsonbekwaam’ genoemd.

 

Indien u deze folder zou willen ontvangen, neem dan contact op op met Toon van Diepen, telefoon 0229-216503.

 

Geplaatst: 10-12- 2018

 

 

Samen uit, samen genieten

 

Onder dit motto organiseert Stichting Vier het Leven door het hele land bezoeken aan theater-, concert- en filmvoorstellingen of musea. Zij doet dit speciaal voor ouderen vanaf 65+ die dit niet graag meer in hun eentje willen of kunnen doen. Op deze wijze wil de stichting mensen inspireren en samenbrengen waardoor zij mee blijven doen en onderdeel blijven uitmaken van de maatschappij.

 

Een bezoek aan een voorstelling in Het Park of op maandagmiddag een film bekijken in Cinema Oostereiland? Vier het Leven zorgt voor alles. Bij het arrangement zijn o.a. het entreekaartje (altijd op de mooiste plaats), het vervoer van en naar huis, twee consumpties en de gezellige begeleiding inbegrepen. Ook ouderen die afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel kunnen zich natuurlijk voor zo’n arrangement aanmelden.

Samen met een gastheer of gastvrouw en meestal nog andere gasten kunt u genieten van een heerlijke avond of middag uit. Dus echt iets om naar uit te kijken. Bovendien hoeft u voor dit alles geen lid te zijn van de stichting.

 

Wilt u meer weten, vraag dan vrijblijvend het programmaoverzicht met de voorstellingen aan bij het centrale kantoor. Dat kan via tel. 035 – 5245 156 (werkdagen 9.00 en 18.00 uur) of per mail info@4hetleven.nl.  In dat overzicht staat ook hoe u telefonisch of per post een voorstelling kunt boeken. Afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen kunt u, in overleg met de stichting, zelfs een familielid of vriend(in) meenemen.

De prijs van een arrangement, incl. reserveringskosten, varieert per voorstelling. Als deelnemer betaalt u maar een deel van de kosten. Stichting Vier het Leven kent geen winstoogmerk en houdt de arrangementen betaalbaar dankzij de inzet van vrijwilligers, donateurs en partners. Nadere informatie en het overzicht met de voorstellingen is ook te vinden op www.4hetleven.nl.

 

Gewijzigd:  22-8-2018

 

Ga ook eens naar het Kennisplatform Mantelzorg: www.ikzorg.nu

Slaaptraining

 

Wij willen u graag informeren over onze cursus Slaaptraining die op 9 februari start in Hoorn.

 

 

Dit is een interactieve training waarbij informatie afgewisseld wordt met praktische, voor iedereen haalbare oefeningen. Stap voor stap leert u vaardigheden om anders tegen uw slaapprobleem aan te kijken. U ontvangt een werkboek met informatie en oefeningen. Uiteindelijk leidt dat tot een betere nachtrust.

De trainingen worden verzorgd door Sleepwise. Dit is een gerenommeerde organisatie met veel kennis en ervaring op het gebied van slaaptrainingen. Sleepwise maakt gebruik van slaapcoaches die gecertificeerd Acceptance en Commitment Therapie (ACT) trainer zijn.

ACT Therapie richt zich op het veranderen van de relatie met uw gedachten. Univé vergoedt deze cursus!

Kijk ook op www.omringpas.nl

 

Omring

Geplaatst: 17-1-2019

 

Hoornvliestransplantatie geslaagd,

met dank aan de donor

 

In augustus van dit jaar ontving mijn moeder een bijzondere brief van de dankbare ontvanger van het hoornvlies van mijn vader.

 

In juli 2017 overleed mijn vader. De jaren ervoor was hij door diverse lichamelijke klachten snel achteruit gegaan en was er van mijn grote sterke vader niet veel meer over. Hij was in het bezit van een donor codicil en gaf tijdens zijn leven altijd aan dat alles wat men na zijn overlijden nog kon gebruiken, mocht worden gedoneerd.

 

Vlak na zijn overlijden hebben mijn moeder en ik, in goed overleg met de arts van de Omring Afdeling in het WFG te Hoorn, besloten om de hoornvliezen van mijn vader te doneren.

 

Na een jaar ontving mijn moeder via de transplantatiestichting een brief van de zeer dankbare ontvanger van het hoornvlies. Hierin vertelde betrokkene (naam en gegevens staan niet in de brief) het verhaal van zijn steeds slechter wordende zicht. Op een gegeven moment moest hij zelfs een blindengeleidestok gebruiken! Maar na de hoornvliestransplantaties is zijn zicht steeds beter geworden en kon hij ook weer gaan werken. Iets dat gedurende anderhalf jaar niet meer mogelijk was. Wij vonden het heel bijzonder om dit verhaal van een dankbare ontvanger te mogen ontvangen.

 

 

Voor mij is het als dochter van een donor niet alleen bijzonder, maar ook herkenbaar. Ik ben namelijk werkzaam op de polikliniek oogheelkunde van het Amsterdam UMC ,locatie VUmc, waar deze operaties/transplantaties worden uitgevoerd. Een paar weken geleden gaf een van de oogartsen een klinische les over de hoornvliestransplantaties. Daarbij benadrukte zij het belang van donoren.

 

Het is natuurlijk moeilijk om, vak na het overlijden van een dierbare, een beslissing te nemen over het doneren van een of meer organen. Maar als een ander mens hierdoor weer beter kan worden, in dit geval weer goed kan zien, is dit toch geweldig!

Wellicht dat u nu over het donor worden gaat nadenken of hier eerst meer informatie over wilt hebben. Bel dan met het Donorregister 0900-82 121 66 of kijk op www.donorregister.nl

 

Ingrid de Boer-van Berkum

Geplaatst: 10-12-2018

 

 

 

De honderd van Hoorn: voor mensen met dementie in Hoorn

 

Wij zoeken in één jaar tijd honderd vrijwilligers voor mensen met dementie. Wil jij ook iemand met dementie in jouw buurt helpen? Dan kun je meedoen met de Honderd van Hoorn. Als je interesse hebt, maar nog niet genoeg weet over de doelgroep, krijg je een gratis training.

Als één van de Honderd van Hoorn kun je iemand thuis bezoeken en samen een kopje koffie drinken, een wandeling maken, boodschappen doen of koken. Er zijn zoveel dingen te bedenken. Ook kun je helpen in een woonzorgcentrum. Daar vragen ze begeleiders bij het puzzelen, sporten of zingen. Uiteraard zijn er nog veel andere opties, iedereen heeft een talent dat ingezet kan worden. Je bepaalt zelf hoeveel uur je je inzet.

Aanmelden hier.

 

Informatie en aanmeldingen Honderd van Hoorn

info@vrijwilligerspunt.com

www.vrijwilligerspunt.com  0229-216499

Vrijwilligerspunt: Maelsonstraat 20, 1624NP Hoorn

 

Gewijzigd: 31-10-2018

 

 

Cliëntenreis van mensen met dementie

 

Wat is een cliëntenreis?

Een cliëntenreis schetst de beleving van het ziekteproces en het zorgproces van een cliënt. Het is een persoonlijk verhaal dat zorgprofessionals in staat stelt om zich maximaal in te leven in de situatie van de cliënt en diens omgeving. En het geeft de interactie en contactmomenten met hulpverleners weer. Cliëntenreis biedt inzicht om beter in te spelen op behoeften en verwachtingen van cliënten. Het is een middel om als professional het gesprek te voeren over gewenste ondersteuning en zorg en deze verder te verbeteren.

 

 

Het stellen van de diagnose, een voorbeeld

Het verhaal

Mieke heeft voor Henk een afspraak gemaakt bij de huisarts en bleek volgens hem alles in orde te zijn. Maar hij blijkt daar helemaal niet geweest te zijn. Na een gezamenlijk bezoek verwijst de arts hen door naar de geriater die Henk een aantal testen laat maken. Mieke is bang dat hij de testen te goed maakt, omdat hij zich beter kan voordoen dan hij in feite is. Henk vond het heel stom dat hij de tests niet goed maakte, een klok of een huisje tekenen, het lukte hem niet. Hij blijkt Alzheimer te hebben en mag niet meer autorijden. Dit heeft grote indruk op Henk gemaakt. Voor Mieke was de diagnose een opluchting, ze weet nu dat het een ziekte is en dat hij er niets aan kan doen.

Er is echter verder niet gesproken over wat hen te wachten zou staan. Mieke vindt dat ze veel te weinig informatie heeft gekregen, vooral ook over wat zijn ziekte voor haar als mantelzorger zou betekenen. “Ik kreeg een hand en dat was het. Er kwam zoveel op ons af. Het was heel prettig geweest om wel globaal te weten hoe het verloop van de ziekte er uit zou kunnen zien, bijvoorbeeld dat er een periode zou kunnen aanbreken waarin hij mij niet meer zou herkennen. Of dat hij ‘s nachts zo onrustig zou worden”.

 

De quote

Mieke: “Ik ben geduldig en kan me goed verplaatsen. Maar ik moet hem nu ineens wel verzorgen en ik heb dat nooit gedaan. En dan heeft hij ook nog die ingewikkelde dementie. Doe ik het wel goed?”

 

De observatie

Cliënt en mantelzorgers voelen zich onvoldoende geïnformeerd over het verloop van de ziekte en hoe je daar goed op in kan spelen.

 

De discussie

Wanneer is een goed moment om mantelzorgers te informeren over de ziekte en het perspectief (wetende dat de diagnose een beladen moment is)?

 

Fases in het ziekteproces

Het Netwerk Dementie NHN werkte op basis van de interviews drie fictieve cliënten uit. We zien Henk, Carel en Margo en hun partners in de verschillende fases van de ziekte. Van het niet pluis-gevoel tot de laatste levensfase en de nazorg. Elke fase beschrijft een belangrijke situatie in een verhaal van de cliënt en mantelzorger, een quote van de cliënt, een observatie van de interviewers en een discussiepunt ter overweging. Uiteindelijk staan er op deze manier 19 knelpunten en aandachtspunten beschreven.

 

De kracht van persoonlijke verhalen

“Persoonlijke verhalen raken en zorgen ervoor dat professionals stil staan bij wat dit betekent voor cliënten en hun naasten”, vertelt Anneke Wienema projectleider van de Cliëntenreis en werkzaam bij het Netwerk Dementie NHN. “Het brengt mensen en organisaties samen en de dialoog wordt op cruciale onderdelen gevoerd. Het mooie aan de cliëntenreis is dat professionals met elkaar in gesprek gaan over deze ervaringen en gezamenlijk  oplossingen verzinnen. Dit versterkt het enthousiasme van de professionals om met deze oplossingen aan de slag te gaan.”

 

Oplossingsrichtingen

Anneke Wienema: “De gesprekken maakten haarscherp duidelijk welke onderdelen waarde hebben voor cliënten in de verschillende fases van dementie. In ons nieuwe Meerjarenplan zijn de ervaringen van de cliënten en hun naasten, verwerkt.” In het laatste deel van Cliëntenreis dementie leest u meer over de aandachtspunten en oplossingsrichtingen waar het Netwerk Dementie NHN de komende jaren mee aan de slag gaat’. Het gaat hierbij om zaken zoals:

 

• scholing en meldpunt signalering dementie voor thuiszorgmedewerkers

• het aanbod van welzijn beter inzetten voor cliënten en mantelzorgers

• meer persoonsgerichte dagbesteding

• warmer welkom voor cliënt en mantelzorger in het verpleeghuis

• warmer afscheid in de terminale fase

 

Meer weten? Klik dan op cliëntenreis dementie (pdf) of neem contact op met Netwerk Dementie NHN 06 101 591 73, info@netwerkdementie-nhn.nl. Heeft u misschien behoefte om uw situatie met de ouderenadviseur van MEE & de Wering te bespreken, bel dan 088 00 75000.

 

Geplaatst: 2-10-2018

 

 

Online keuzehulp helpt patiënten met liesbreuk of galstenen bij kiezen behandeling

 

Het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis bieden vanaf nu een online keuzehulp aan voor patiënten met galstenen of liesbreuk. Daarmee worden de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen ervan op een rij gezet, zodat patiënten nog beter hun keuze kunnen afwegen.

 

De afdeling chirurgie van het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis heeft inmiddels ruim zeventig patiënten uitgenodigd voor de keuzehulp. De patiënt wordt door het ziekenhuis uitgenodigd om de keuzehulp in te vullen, nog voor het eerste consult bij de chirurg. De keuzehulp bestaat uit een online stappenplan en kan op computer en tablet ingevuld worden. De patiënt krijgt informatie over de aandoening en de behandelmogelijkheden en kan aan de hand van een aantal vragen aangeven wat belangrijk is voor hem of haar. Zo kan een patiënt met een liesbreuk bijvoorbeeld weinig last van pijn hebben en kiezen voor afwachten in plaats van opereren. Aan het einde volgt een samenvatting van de antwoorden. Met die informatie kan de patiënt vervolgens – in overleg met de chirurg – een keuze maken voor de behandeling die het beste past.

 

Positieve reacties

De eerste reacties zijn positief. Door de keuzehulpen zijn patiënten meer betrokken bij de beslissing over hun behandeling. Dankzij de overzichtelijke informatie en het samenvatten van de behandelopties, kan de patiënt samen met de arts een passende beslissing maken en achter de behandeling staan. “Patiënten vinden het prettig om alle informatie al vóór het gesprek met de arts door te nemen. Daardoor zijn ze beter voorbereid op de afspraak en kunnen we nog meer aandacht hebben voor de persoonlijke situatie van de patiënt en zijn of haar voorkeuren,” vertelt chirurg Vincent Jongkind. “De consulten zijn ook een stuk gerichter, omdat mensen er al over hebben nagedacht.”

 

Op computer en tablet

De keuzehulpen zijn ontwikkeld door PATIENT+, dat ook keuzehulpen voor andere aandoeningen en ziekenhuizen ontwikkelt. Vooralsnog is de keuzehulp voor twee aandoeningen ingericht: galstenen en liesbreuk. Daarna wordt bekeken of de keuzehulp voor andere aandoeningen ingericht kan worden.

 

Geplaatst: 6 september 2018

 

 

Hoge zorgkosten en een laag inkomen? Vraag vergoeding aan!

 

 

Mensen met een kleine portemonnee die door een chronische ziekte of een beperking hoge zorgkosten maken kunnen vanaf augustus  gebruikmaken van de gemeentelijke compensatieregeling 2018. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor medicijnen, hogere telefoonkosten of hogere stookkosten. Voor dit jaar is de bijdrage € 240.

 

Heeft u vorig jaar al zo’n vergoeding ontvangen, dan krijgt u in augustus een brief en een aanvraagformulier thuisgestuurd. Is dat niet het geval of denkt u dit jaar voor het eerst in aanmerking te komen voor deze regeling neem dan contact op met de gemeente 0229 - 252 200. Of download het aanvraagformulier Compensatieregeling 2018, vul het in en stuur het naar de gemeente op.

 

Geplaatst: 21-8-2018

 

 

 

Inloopspreekuren 1.Hoorn

 

Heeft u een vraag over zorg en ondersteuning en wilt u iemand van 1.Hoorn persoonlijk spreken? U kunt altijd terecht bij de inloopspreekuren van 1.Hoorn.

 

Een vraag stellen of uw zorg over iemand anders uiten?

U bent van harte welkom tijdens een van de inloopspreekuren. U kunt zo binnenlopen. Een afspraak maken is niet nodig.

• MFA De Kreek: elke maandag van 9.00 tot 12.00 uur

• Bibliotheek binnenstad: elke dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur (melden bij de balie)

• Gezondheidscentrum Kersenboogerd: elke woensdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur (melden bij de receptie)

• Wijkcentrum de Huesmolen: elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur

• Wijkcentrum Grote Waal: elke vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur

 

Gewijzigd: 21-8-2018

 

 

 

Tien basistips voor goed contact met mensen met dementie

 

Mensen met dementie krijgen vaak te maken met veranderend gedrag. Dit vraagt veel van henzelf, maar ook van de mensen in hun omgeving. Hoe ga je om met een geheugen dat het steeds vaker laat afweten? En een veranderend karakter? De 10 basistips helpen bij het contact maken met mensen met dementie.

 

1.  Vanuit het persoonsgerichte gedachtengoed staat de persoon voorop, niet de diagnose/ziekte/dementie. Ieder mens is uniek, heeft eigen voorkeuren, gewoonten en behoeften en wil op een eigen, persoonlijke manier benaderd worden.

 

2. Maak je bekend: noem indien mogelijk iemand bij naam. Vertel wat je zou kunnen betekenen voor diegene. Ook als je die persoon al kent, kan het zijn dat hij/zij jou even niet herkent.

 

3. Leg contact met aandacht: sta niet te ver weg als je tegen iemand met dementie praat. Maak oogcontact. Probeer vriendelijk te kijken. Ook al begrijpt iemand met dementie niet helemaal wat er gebeurt, dan ziet diegene in ieder geval een vriendelijk gezicht.

 

4. Vraag niet te veel naar feiten en gebeurtenissen van vandaag of gisteren: het kan erg confronterend zijn om vragen te stellen waarin iemand veel feitelijke antwoorden moet kunnen geven. Vraag bijvoorbeeld: “Hoe was uw dag?” of: “Heeft u een prettige dag gehad?” in plaats van “Wat heeft u gisteren allemaal gedaan?”.

 

5. Houd het simpel: doe één ding/handeling tegelijk en praat over één onderwerp. Vraag één ding tegelijk en houd het tempo laag. Vraag bijvoorbeeld niet in één zin ‘heeft u een leuke dag gehad, wat heeft u eigenlijk allemaal gedaan en bent u de buurman nog tegengekomen?’.

 

6. Let op iemands reactie en bevestig gevoelens: benoem de gevoelens die je bij iemand ziet of hoort, bijvoorbeeld blijdschap of angst. “Ik zie dat u blij/bang bent”. Negeer de emoties niet. Geef ruimte ze te tonen. Zeg niet: “ach, ik vergeet ook weleens wat”, maar zeg dat je je kunt voorstellen dat het rot voelt om zoveel te vergeten.

 

7. Ken iemand persoonlijk: indien je vaker met iemand met dementie omgaat, is het van belang om iemand beter te leren kennen. Wat is iemand zijn levensloop? Hoe is iemand zijn persoonlijkheid? En wie zijn belangrijke sociale contacten voor iemand? Zo weet je beter hoe je op een persoonlijke manier met iemand om kunt gaan en vind je wellicht aanknopingspunten om een fijn gesprek aan te gaan, om een zinvolle bezigheid te ondernemen of om sommige voorkeuren of behoeften van iemand te begrijpen.

 

8. Deel complimentjes uit. Iemand kan zo het gevoel hebben iets nog goed te kunnen en iemands eigenwaarde kan daardoor groeien. Corrigeer zo min mogelijk en bestraf iemand niet.

 

9. Neem mensen met dementie serieus: ga serieus in op wat iemand zegt. Probeer erachter te komen wat hij/zij bedoelt door verder te vragen of woorden of zinnen te herhalen. Het kan goed zijn dat een verhaal in zijn geheel niet logisch klinkt voor jou, maar dat er zeker wel een boodschap in het verhaal zit.

 

10. Toon betrokkenheid: toon telkens weer belangstelling, ook al ken je het verhaal dat iemand vertelt al. Vraag door naar hoe iemand het beleefd heeft, wat iemand ervan vond. Zorg wel dat je betrokkenheid oprecht is. Mensen laten zich niet zomaar voor de gek houden, dus mensen met dementie ook niet.

Bron: Trimbos instituut

Geplaatst: 6-12- 2017

 

 

Mantelzorgers krijgen steun met extra

huishoudelijke hulp

 

Voor mantelzorgers is de zorg voor hun partner, kind of kinderen, andere familieleden of vrienden een groot deel van hun dagelijks leven. Veel mantelzorgers werken daarnaast ook. Extra hulp helpt hen om deze zorg te kunnen blijven geven. Daarom kunnen zij extra huishoudelijke hulp aanvragen bij de gemeente.

 

“Het is belangrijk dat mantelzorgers deze extra ondersteuning krijgen. Deze regeling is er speciaal voor hen. Kent u iemand die deze extra hulp kan gebruiken? Dan vragen wij u om hen op deze extra hulp te wijzen”, aldus regiowethouders Theo van Eijk.

 

Mantelzorgers ontlasten

De situatie van elke mantelzorger is anders. Soms geven zij mantelzorg aan hun kind(eren) of hun partner thuis, soms aan familie of vrienden die ergens anders wonen. Extra hulp kan het voor de mantelzorger makkelijker maken om werk en zorgen voor jezelf en een ander vol te houden. Op die manier blijft er voor mantelzorgers ook tijd over voor andere dingen. Deze extra hulp voor 36 uur per jaar (gemiddeld 3 uur in de maand) kan bij hen thuis of bij degene die zij verzorgen ingezet worden.

 

Wanneer extra hulp aanvragen?

Mantelzorgers die in de regio Westfriesland wonen en minimaal 3 maanden voor 8 uur per week mantelzorg verlenen, kunnen de huishoudelijke hulp toelage aanvragen. De extra hulp is in te zetten in de regio. Omdat elke situatie anders is, raden we u aan om altijd even contact te zoeken met het 1.Hoorn. Zij helpen u verder. De huishoudelijke hulptoelage kan ook aangevraagd worden door inwoners die (extra) huishoudelijke hulp willen.

 

Hoe kunt u de extra huishoudelijke hulp aanvragen?

Mantelzorgers kunnen de extra hulp aanvragen via de digitale balie. De gemeente Hoorn biedt deze hulp gratis aan.

 

Deelnemende zorgaanbieders

De extra hulp wordt verzorgd door zorgaanbieders waar de regio een contract mee heeft. De volgende zorgaanbieders werken mee met deze regeling:

• Altijd Zorg Aanwezig (AZA)

• De Nieuwe Zorg Thuis

• HoMe thuishulp

• Schoonmaakbedrijf Koster& Co, Miep

• Pittig

• Wilgaerden

• Stichting Zorghulp Westfriesland/Hulpvaardig

• Happy Nurse

 

Meer informatie of aanvragen?

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente: 0229 – 252 200.

 

Geplaats: 28-11-2017

 

 

De Wmo-eigen bijdrageregeling in het kort

 

Voor wie is deze regeling?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen op basis van hun beperking (ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen) geïndiceerde ondersteuning kunnen krijgen. Zij krijgen bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of een scootmobiel. Maakt u hiervan gebruik en bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u een eigen bijdrage. Het Rijk stelt jaarlijks de nieuwe inkomensgrenzen voor de eigen bijdrage Wmo vast.

 

Waarover wordt de eigen bijdrage berekend?

U betaalt een eigen bijdrage over een deel van de kosten voor geïndiceerde hulp bij het huishouden, woningaanpassingen, gebruik van hulpmiddelen of voorzieningen betaalt. Maar ook voor begeleiding (waaronder dagbesteding), kortdurend verblijf, beschermd wonen en maatschappelijke opvang. De hoogte van de eigen bijdrage wordt in alle gevallen op dezelfde manier berekend. Het maakt daarbij niet uit of u de voorziening zelf (in natura) of als een persoonsgebonden budget (PGB) ontvangt. U betaalt overigens geen eigen bijdrage voor een rolstoel.

Let op: Vraag in het gesprek met de gemeente over uw aanvraag voor een Wmo-voorziening een duidelijke uitleg over de voor- en nadelen van de eigen bijdrageregeling in uw situatie. Soms is het namelijk voordeliger om zelf een voorziening aan te schaffen of een dienst in te kopen!

 

Wat moet ik betalen?

De hoogte van uw eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen, de samenstelling van uw huishouden, uw leeftijd, de zorg, hulp, voorzieningen of het PGB dat u heeft ontvangen. Maar het hangt ook af van de wijzigingen die gemeenten in het voordeel van hun inwoners op deze regeling mogen maken. Bovendien betaalt u nooit meer dan de kostprijs van een voorziening en is de maximale duur en hoogte van de bijdrage wettelijk vastgelegd.

 

Wat is de Rol van Centraal Administratie Kantoor (CAK)?

Namens de gemeenten voert het CAK de eigen bijdrageregeling Wmo. Dit kantoor is verantwoordelijk voor de vaststelling, oplegging en inning van de eigen bijdrage geïndiceerde Wmo-voorzieningen. Daarbij houdt het in eerste instantie rekening met uw (gezins-)inkomen en vermogen van twee jaar geleden. Later kan een herberekening en een eventuele navordering plaatsvinden.

Het (CAK) stuurt u elke vier weken een factuur voor de eigen bijdragen, die u overigens niet uit uw PGB mag betalen. Uw PGB is alleen bedoeld om ondersteuning in te kopen.

Is uw inkomen en/of vermogen (veel) lager geworden? Dan kunt u bij het CAK om een aanpassing van uw eigen bijdrage vragen.

Zie voor meer informatie: www.hetcak.nl waar u ook een rekenmodule vindt om een schatting te maken van de verwachten eigen bijdrage. Of bel 0800-1925 voor specifieke vragen over Wmo.

 

 

Bezwaar maken tegen een afwijzing of gedeeltelijke toekenning van een Wmo-voorziening

 

U heeft een Wmo-voorziening aangevraagd, bijvoorbeeld voor een scootmobiel, een traplift of voor huishoudelijke hulp. De gemeente kan die aanvraag toekennen of die in het geheel of slechts voor een deel aan u toewijzen. Hoe kunt u dan laten weten dat u het niet eens bent met dat besluit?

 

Bezwaar

Neemt u allereerst contact op met de afdeling van de gemeente die u het besluit (de beschikking) heeft toegestuurd. De afdeling is bereikbaar via het centrale nummer van de gemeente 0229 – 252 200.

Misschien geven een toelichtend gesprek met een medewerker en de antwoorden op uw vragen u al voldoende duidelijkheid. Levert dat gesprek echter niet op wat ervan had verwacht, dan is de volgende stap het schriftelijk indienen van een bezwaar. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

 

Waar moet u op letten?

• Het besluit moet afkomstig zijn van de gemeenteraad, van burgemeester

  en wethouders of van de burgemeester.

• Het moet gaan om een besluit dat rechtstreeks gevolgen voor u heeft.

• In principe staat onderaan het besluit de bezwarenclausule.

 

Wat als ik bezwaar heb gemaakt?

Zo spoedig mogelijk nadat uw bezwaarschrift is ontvangen, krijgt u een ontvangstbevestiging. Daarin leest u meer over de bezwarenprocedure en de afhandelingsduur.

 

Als u een bezwaarschrift heeft ingediend kan de gemeente u opbellen om samen met u de afwikkeling van uw bezwaarschrift te bespreken. Levert dat geen resultaat op, dan neemt de Commissie Bezwaarschriften Sociaal Domein de zaak in behandeling.

 

Veel gestelde vragen

Kijk voor veel gestelde vragen over bezwaar maken bij vraag en antwoord en voor de wijze van het indienen van een bezwaarschrift bij aanvragen.

Handig is ook de bezwaarkaart van de Nationale Ombudsman te downladen om te zien of bezwaar voor u wel de juiste weg is naar een oplossing van uw probleem. Misschien zijn er ook andere, betere en snellere mogelijkheden om uw problemen op te lossen.

 

Beroepsprocedure Wmo

Als de gemeente uiteindelijk uw bezwaar ongegrond verklaart, dan rest u in het uiterste geval een beroepsprocedure Wmo bij de bestuursrechter. Daaraan zijn wel kosten verbonden, zeker als u een mediator of advocaat wilt inschakelen. Ga daarom na of uw rechtsbijstandverzekering dergelijke kosten dekt en u zo nodig een advocaat kan aanbevelen.

Overigens duurt de behandeling bij de rechter al gauw een paar maanden tot een jaar of veel langer als u of de gemeente in hoger beroep gaat.

 

Doen of niet doen?

Bedenk dat een bij een bezwaar- of bij een beroepsprocedure niet altijd het door u gewenste resultaat oplevert. Laat u daar niet op voorhand door afschrikken. Zorg er wel voor dat u alles vooraf goed overdenkt. Een oriënterend gesprek met bijvoorbeeld een advocaat of mediator geeft u misschien al wat meer houvast voor verdere actie.

 

Bronnen: www.hoorn.nl/bezwaar en www.rechtspraak.nl